Dört sağ partiden koalisyon ortakları istihbarat ve güvenlik kurumlarında önemli görevler üstlenen ve göçmenlik mevzuatının reformdan geçirilmesinde öncülük eden Dick Schoof’u başbakan olarak görevlendirdi. 

Eski istihbarat ve Güvenlik Genel Direktörü Dick Schoof verdiği ilk basın açıklamasında “tüm Hollandalıların başbakanı olmak” istediğini dile getirdi. ,Schoof, Hollandalıların endişelerini ciddiye almayı ve bu endişelerle ilgilenmeyi planladığını söyledi.

Schoof, Özgürlük Partisi PVV, Demokrasi için Halk Partisi (VVD), Yeni Sosyal Sözleşme Partisi (NSC) ve Çiftçi Vatandaş Hareketi Partisi (BBB) koalisyon anlaşmasının "iddialı" olduğunu belirterek, planlarını bu anlaşmaya dayanarak yapacağını vurguladı. 

Hollanda'da Türk vatandaşlarına süresiz oturum için uyum sınavı şartı geliyor! Hollanda'da Türk vatandaşlarına süresiz oturum için uyum sınavı şartı geliyor!

Schoof  yeni kabineyi formateur Richard van Zwol ile birlikte oluşturacak.

67 yaşındaki Schoof, şu anda Adalet ve Güvenlik Bakanlığı'nda en üst düzey bürokrat olarak görev yapmakta. Daha önce Hollanda İstihbarat ve Güvenlik Teşkilatı (AIVD), Ulusal Terörle Mücadele ve Güvenlik Koordinatörü (NCTV) ve Göç ve Vatandaşlık Dairesi (IND) gibi kurumlarda önemli pozisyonlarda bulundu.

Bundan sonra ne olacak?
Beklenen başbakan ile birlikte formateur Richard van Zwol, önümüzdeki haftalarda bakanlar ve devlet sekreterlerini belirleyecek. Ardından, bu yetkililerle ilgili olarak Temsilciler Meclisi'nde oturumlar yapılacak. Oturumların ardından geleneksel “bordes sahnesi" olarak adlandırılan, kraliyet sarayı önündeki merdivenlerde toplu fotoğraf çekimi yapılacak. Van Zwol, tüm bu gelişmelerin 26 Haziran civarında biteceğini düşünüyor.

Gelecek günlerde görev dağılımı müzakereleri yapılacak. Bu, Temsilciler Meclisi ve Senato'daki sandalye sayısına göre belirlenecek. Başbakanlık görevi ise bu dağılımdan bağımsız olacak. Normalde en büyük parti başbakanı, ikinci parti ise maliye bakanını belirler; ancak bu sefer farklı bir yol izlenecek.
 

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş