Merkerzi İstatistik Bürosu (CBS) ve Wageningen Üniversitesi'nin Hollanda'nın tarımsal ihracatına ilişkin yıllık verilerine göre, Hollanda’nın 2023 yılında bu alanda yeni bir rekor kırıldı. Bir önceki yıla göre ihraç edilen tarım ürünü miktarı düştü ancak fiyat artışı toplam değer üzerinde yüzde 1,6 oranında artışa neden oldu.

Action, Almanya, Belçika ve Hollanda’da kanserojen mutfak gereçlerini geri çağırdı Action, Almanya, Belçika ve Hollanda’da kanserojen mutfak gereçlerini geri çağırdı

2023 yılı ihracatının üçte birinden biraz fazlası, 41,7 milyar euroluk bölümü, yeniden ihracat edilen ürünlerden oluşmakta. Bunlar, örneğin Rotterdam limanından ülkeye giren ve hemen ya da hafif bir işlemden sonra üçüncü bir ülkeye, özellikle de Avrupa'ya giden ürünler.

Hollanda 2023 yılında toplam 83,9 milyar euro değerinde tarım ürünü ithal etti. Bu rakam 2022 yılına göre yüzde 3,3 daha az. Bunların yüzde 72'si ya hemen ya da Hollanda'da işlendikten sonra yurtdışına gidiyor. Örneğin Hollandalı şirketler, ihraç edilmek üzere sığır yemi yapmak için Brezilya'dan soya ithal ediyor.

Tüm maliyetler düşüldükten sonra, tarımsal ihracatın 2023 yılında Hollanda'ya 50,4 milyar euro kazandıracağı tahmin edilmektedir; bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 4,2 daha fazladır. Bu gelirin büyük çoğunluğu (45,7 milyar) Hollanda yapımı ürünlerden gelmektedir.

En çok ihraç edilen ürünlerin başında 12 milyar euroluk süt ve yumurta geldi. Bunu süs bahçeciliği (11,5 milyar) ve et (11,2 milyar) takip etti.  Geçen yıl en büyük büyüme sebze (%12 artışla 8.7 milyar), meyve (%11 artışla 7.7 milyar) ve hazır meyve ve sebzede (%14 artışla 7.1 milyar) gerçekleşti. Bunun fiyat artışlarından kaynaklandığı belirtildi. Sebze kategorisine giren patates ihracat hacminde de bir artış olmuştur.

Geleneksel olarak Almanya, Hollanda'dan gelen tarım ürünlerinin ana alıcısı olma özelliğini korudu. Hollanda'nın toplam tarımsal ihracatının neredeyse dörtte biri (29,6 milyar ) Almanya’ya ihraç edildi. 2023 yılında Belçika’ya yapılan ihracat yüzde 5, Fransa'ya yüzde 7, Almanya’ya yüzde 1 ve Birleşik Krallık'a yapılan ihracatta yüzde 0,5 oranında arttı. En büyük artış yüzde 12’lik büyüme ile İspanya’ya oldu.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.