İptal edilen yüzlerce uçuşa ve personel için kararlaştırılan ekstra ücretlere rağmen, Schiphol havalimanındaki sorunlar kelimenin tam anlamıyla çığ gibi birikiyor. Kötü kriz yönetimi nedeniyle, bagaj bandındaki bavullar da dahil olmak üzere yüzlerce bavul, başıboş bırakılıyor. FNV durumun 'umutsuz vaka' haline geldiğini belirtiyor.

Yolcular tarafından alınmayan bagajlar, gelen yolcu salonlarındaki bagaj bantların alınarak gelişigüzel bir şekilde bantların yakınında bir yerlere bırakılıyor.  Yolcuların bazıları saatlerce bagaj beklediklerini ancak bagajlarına bir türlü ulaşamadığını belirtiyor. 

Sorunlar büyüyor

bagaj05

Schiphol'deki tüm bagaj sorunlarının nedeni, güvenlik ve bagaj bölümündeki muazzam personel sıkıntısı. Bunun sonucu olarak, güvenlikte uzun kuyruklar oluşuyor, yolcuların bazıları uçuşlarını kaçırıyor ve birçok yolcu da bagajını kaybediyor. Bu durum uçakların rötar yapmasına da neden oluyor.

“Umutsuz vaka”

bavul

FNV Havacılık bölümüne göre 15 bin çalışanın maaşlarına yapılan saatlik 5,25 euroluk zam ve iptal edilen onlarca uçuşa rağmen Schiphol’de yaşanan sıkıntı “umutsuz vaka” haline geldi. Sendika yolcuların yaşadığı bu sıkıntılar ve uzun süre bekledikleri için öfkelerini çalışanlara yöneltmesinin normal olduğunu belirtiyor ve bu sıkıntıların en azından sonbahara kadar devam edeceğini tahmin ediyor.

AD gazetesine bir açıklama yapan FNV yetkilisi Joost van DoesburgSchiphol personeli arasında hasta kalanların sayısının yüzde 20’nin üzerine çıktığını bu oranın kısa süre içinde yüzde 25’ler hatta yüzde 30’lara kadar çıkacağını tahmin ettiğini dile getirdi.

Sorunlar bir süredir birikmeye başladı

bavul2

Schiphol’de sadece gelen son günlerde gelen yolcuların bagajlarında sorun yaşanmıyor. Haftalar önce Hollanda’ya gelen veya Hollanda üzerinden aktarma yapacak olan yolcuların bagajları da alandaki bagaj bölümünde bekliyor. Bu açıdan bakıldığında sahibine ulaştırılması gereken bavul sayısı binleri buluyor.

Schiphol’de bagaj bölümündeki organizeyi sağlayan KLM ve Swissport’ta dahil olmak üzere 8 şirket bulunuyor. AD gazetesi bu konu ile ilgili yaptığı araştırmada sadece Swissport’tan bilgi alabildiğini diğer şirketlerin ise ya konu hakkında konuşmak istemediğini ya da sanki problem yokmuş gibi davrandığını belirtiyor. 

Binlerce bavul sahibine ulaştırılmayı bekliyor

bavul3

Gazeteye açıklama yapan Swissport yetkilisi şirketin şuanda yaklaşık 1000 bavulu sahiplerine ulaştırmaya çalıştığını ancak diğer şirketlerde durumun daha da vahim olduğunu belirtti. Bagaj işlemlerini kendi yürüten KLM buna itiraz ediyor ve birikmiş bavulların çoğunun sahiplerine ulaştırıldığını belirtiyor. KLM yetkilisi “en kalabalık zamanda yedi bin bavul vardı, şimdi 1850 adet kaldı. Yaklaşık yedi yüz valizin bagaj etiketi kayıp. Şimdi bunların sahiplerine ulaşmaya çalışıyoruz” dedi.

KLM bagaj bölümündeki sorunların sadece personelden değil Schiphol’de bagaj sisteminde yaşanan teknik arızadan da kaynaklandığını, birçok yolcunun bagajını kaybettiğini belirtiyor.

‘Sorunu çözecek olan şirketlerin kendileri’

bagaj 03

Schiphol, konu ile ilgili olarak yolcuların bavullarına ulaşamamasının 'son derece can sıkıcı' olduğunu, havaalanının havayollarına ve bagaj şirketlerine sorunları çözmede yardımcı olduğunu belirtti ve “Ancak; bavulu yolcuya iade etmek bu şirketlerin işidir. Yolculara ait adres ve check-in detayları havayolları tarafından bilindiği için Schiphol bu rolü üstlenemez.” şeklinde açıklama yaptı.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın