Algemeen Dagblad gazetesi merkezi İstatistik Bürosu (CBS) verilerine dayandırarak hazırladığı haberde, Hollanda’nın en mutlu ve en mutsuz vatandaşlarının bir haritasını çıkarttı. Elde edilen verilere göre ülkenin en mutlu vatandaşları Overijssel eyaletinde bulunan Dalfsen'de yaşıyor. En mutsuz vatandaşlar ise Zuid-Holland ve Limburg eyaletlerinde.

'Geniş kapsamlı refah' olarak adlandırılan bir dizi kriter üzerinde değerlendiren AD, mutluluk, gelir, varlık, işsizlik, yaşamdan memnuniyet, kafe veya sinema gibi eğlence yerlerine olan uzaklık ve kişi başına düşen yeşil alan miktarı gibi faktörlere dayanarak ölçüm yapıldığını belirtiyor. 

Özellikle ormanlık ve yeşil alan açısından bakıldığında yüksek puanlar alan Dalfsen, büyüklük ve ekonomi açısından orta derecede puan alıyor. Ancak 30 bin kişilik nüfusa sahip şehir, yürüme mesafesinde okul ve kafelere sahip olmakla, yüksek bir yaşam beklentisi, hane başına oldukça yüksek bir gelir ve Hollanda standartlarına göre çok sosyal uyum ve karşılıklı güvene sahip olması ile de dikkat çekiyor.

Dalfsen sakinlerinin yüksek mutluluk hissine katkıda bulunan diğer faktörler arasında düşük işsizlik oranı ve düşük suç oranları bulunuyor. 

Son üç yılda toplanan verilerde dikkat çeken bir başka nokta, Overijssel eyaletinde üç belediyenin daha liste başında yer alması. Dalfsen’ın ardından gelen Overijsel şehirleri Dinkelland, Raalte ve Staphorst. Listede beşinci sırada Drenthe eyaletinde bulunan De Wolden belediyesi gelmekte.

En mutsuz bölgeler
CBS verilerine göre en mutsuz vatandaşların bulunduğu eyaletlerin başında Zuid-Holland ve Limburg eyaletleri geliyor. En mutsuz belediyelerin başında düşük gelir, yüksek suç oranı, düşük yaşam beklentisi ve sosyal iletişimin çok az olduğu Heerlen geliyor.

En mutsuz ikinci belediye, Hollanda'nın 5 büyük belediyesi arasında yer alan Rotterdam. Onu Kerkrade, Brunssum ve Schiedam takip ediyor. 

Sonuç olarak, kuzeydeki eyaletler ile Randstad ve Noord-Brabant eyaletleri arasında belirgin bir ayrım bulunuyor. Randstad ve Noord-Brabant  gibi güneydeki bölgelerde maddi refah alanında daha yüksek puanlar alınırken, kuzeyde bölgeler sağlık, toplum ve çevre gibi alanlarda öne çıkıyor.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Dalfsen Belediyesi

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş