Kahramanmaraş depremlerinden sonra Türkiye’den ve Suriye’den Hollanda’daki yakınlarının yanına gelmek için vize başvurusunda bulunan kişilere öncelik veriliyor. Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra şuana kadar toplam 177 kişiye vize verildiğini açıkladı.

Geçtiğimiz günlerde gerek siyasetçiler gerekse avukatlar olsun, Hollanda’ya gelmek için vize başvurusu yapan depremzedelerin işlemlerinin çok ağır işlediğini duyurdu. Bu durumu meclise taşıyan bazı vekiller, sonunda şuana kadar kaç kişiye vize verildiği bilgisinin de açıklanmasını sağladı.

Salı günü yapılan Meclis toplantısında gündeme gelen sorun üzerine Dışişleri Bakanı açıklamalarda bulundu. Bakan Hoekstra kendisine yöneltilen “Şuana kadar kaç kişiye vize verildi?” sorusuna 4’ü Suriye ve 173 Türk vatandaşı olmak üzere, toplam 177 kişiye vize verildiğini belirtti. Bakan, 43 kişinin vize başvurusunun ise kabul edilmediğini kaydetti.

DENK milletvekili Tunahan Kuzu, PVDA milletvekili Songül Mutluer ve SP milletvekili Jasper van Dijk’ın sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Hoekstra, depremzedelere normalden daha hızlı vize verildiğini, normal şartlarda 8 ila 10 hafta süren vize işlemlerinin bu kişiler için 10 gün gibi kısa bir sürede tamamlandığını açıkladı. 

Temsilciler Meclisi gündeminde görüşülen konu üzerine DENK vekili Tunahan Kuzu “Bunlar her şeyini kaybetmiş insanlar. Biraz nefes almak isteyenler. Günün stresinden ve travmasından uzaklaşmak isteyenler.” yorumunu yaptı.

SP vekili Jasper van Dijk “Bu önceliğin, insanlara hiçbir fayda sağlamayan, içi boş bir kabuk olmasını önlemek için tam olarak neyi kapsıyor? şeklinde sordu.

PvdA vekili Songül Mutluer ise “deprem nedeniyle doğru belgeleri olmayan insanlar için yeterince düzenleme yapılıp yapılmadığı” sorusuna vurgu yaptı.

Depremzedelere yardım etmek için gerçekten büyük adımlar atıldığını belirten Hoekstra, vize başvuruları için birkaç geçici nokta oluşturulduğunu ve bazı insanların deprem nedeni ile gerekli belgelerinin elinde olmamasının dikkate alındığını kaydetti.

Hoekstra Nisan ayı ortalarına doğru kaç kişiye vize verildiği konusuna açıklık getirmek amacıyla yeniden bir değerlendirme raporu hazırlayarak meclise göndereceğini dile getirdi.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.