ABN Amro ve Jeugdeducatiefonds tarafından yapılan bir araştırmaya göre, her on çocuktan dördü okula aç gidiyor veya eski, yıpranmış giysiler giymek zorunda kalıyor. 

Telegraaf gazetesinin eline geçen araştırma sonuçlarına dayanarak verdiği haberde, bu çocukların ailelerinin son zamanlarda özellikle ısınma ve giyim gibi temel ihtiyaçlar üzerinde daha fazla kısıtlama yapmak zorunda kaldığına dikkat çekildi.

Haberde belirtildiği üzere, araştırma 433 okulda gerçekleştirildi ve çocukların yaklaşık yüzde 25'inin okula aç geldiği kaydedildi.  Bu çocukların sadece yüzde 15’inin kendine ait bir bisikletinin olduğu, ayrıca velilerin yüzde 28'inin de okul katkı payını ödemekte zorlandığı aktarıldı.

Araştırmaya göre ailelerin yaşadığı maddi kaygı sadece anne ve babaları değil aynı şekilde çocukları da olumsuz etkiliyor. Araştırmacılara göre 5’inci grup seviyesindeki tüm öğrencilerin üçte biri bu durumdan etkileniyor ve stres yaşıyor. Araştırılan beş okuldan birinde öğrencilerin yarısından fazlası maddi kaygı nedeniyle stresle mücadele etmek zorunda kalıyor.

Okulda ücretsiz kahvaltı ve yemek
Bilindiği üzere hükümet, geçen yıl kasım ayında ilkokullarda ve bu yıl mart ayında ortaokullarda ücretsiz yemek/kahvaltı programını başlattı. Proje kapsamında, öğrencilerinin yüzde 30’u veya daha fazlasının dar gelirli ailelerin çocuklarından oluşan okullar, ücretsiz yemek projesinden faydalanabiliyor. 

Projeye dahil olmak isteyen okulların schoolmaaltijden.nl sitesi üzerinden başvuru yapması gerekiyor. Yapılan başvurular Gençlik Eğitim Fonu ve Kızıl Haç tarafından kontrol ediliyor. Projeye katılan okullar “Okulda ücretsiz yemek” veya “Alışveriş kartı” arasında seçim yapabiliyor.

Okulda ücretsiz yemek seçeneğini tercih eden okullara, her öğrenci için 9 euro ödeniyor. Alışveriş kartı seçeneğini tercih eden okulda ise, her öğrencinin kullanacağı karta haftada 11 euro yükleme yapılıyor. Kartlar çoğu süpermarkette alışveriş için kullanılabiliyor.

Bu projenin önümüzdeki yıl devam edip etmeyeceği henüz bilinmiyor.

©Sonhaber.eu 

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş