Hollanda'da son on yıl içerisinde maaşlı bir iş yerine serbest meslek dallarını seçenlerin sayısı ciddi şekilde artış gösterdi. Şu anda 1,6 milyon kişi serbest meslek sahibi.

Ticaret Odası (KvK) on yıl önce 875 bin serbest meslek sahibi olarak kayıtlı olduğunu ve bu sayının günümüzde 1 milyon 600 bin kişiye çıktığını açıkladı. KvK’ya göre özellikle serbest meslek sahibi olarak çalışmaya başlayan kadınların sayısında ciddi artış görüldü.

KvK’nın 2014-2024 kıyaslamasına göre on yıl içerisinde ZZP olarak çalışmaya başlayanların sayısı yüzde 85 oranında arttı. ZZP olarak çalışan erkeklerin sayısında yüzde 77, kadınların sayısında ise yüzde 101 artış gösterdi. Ancak hala zzp olarak kayıtlıların yüzde 61’i erkeklerden, yüzde 39’uise kadınlardan oluşmakta.

ZZP’ler hangi sektörlerde çalışıyor?
Serbest meslek sahiplerinin çoğu ticari hizmetlerde (440 bin) çalışırken, bunu inşaat (218 bin) ve sağlık (203 bin) sektörleri takip ediyor.

Hollanda’da Kral Günü’nde 15 kentte Kur’an-ı Kerim dağıtıldı Hollanda’da Kral Günü’nde 15 kentte Kur’an-ı Kerim dağıtıldı

Sağlık sektöründe ZZP olarak çalışan kadın sayısının en fazla arttığını belirten KvK, 2014’de bu sektörde 65 bin kadını ZZP olarak çalıştığını, bu gün bu sayının 150 bine çıktığını belirtti.  Avukat veya iletişim danışmanı gibi iş hizmetleri sektöründe 83 bin kadın bulunmakta.

Yaş gruplarına göre artış
Yaşa göre bakıldığında ise, özellikle genç (0-24 yaş) ve yaşlı (65+) serbest meslek sahiplerinin sayısında bir artış gözlemleniyor. KvK'ya göre, bu kadar çok genç girişimcinin ZZP olarak çalışması, eğitimde onlara çok fazla odaklanılması ve neslin sosyal medyada birçok rol model ikon görmesinden kaynaklanıyor.

Gençler çoğunlukla perakende, konaklama ve lojistik sektörlerinde (kuryelik de dahil olmak üzere) serbest meslek sahibi olarak çalışıyor.

Altmış beş yaş ve üstü gruptakiler ise ağırlıklı olarak finansal hizmetler alanında çalışıyor.  KvK’ya göre bu kişiler aktif kalmayı sevdikleri ya da emeklilik günlerindeki boşluğu doldurmak için çalışmaya devam ettiklerini düşünüyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.