Yüksek enflasyon nedeniyle Hollanda’da yoksulluk yeniden artmaya başladı. Özellikle enerji fiyatlarındaki ciddi artış birçok insanı sıkıntıya sokuyor. “Hollanda’da tam olarak ne kadar fakirlik var? ve diğer ülkelere kıyasla ne durumdayız?” sorularına cevap arayan Nu.nl sitesinin iki redaktörü, duruma açıklık getiren bir haber/analiz kaleme aldı.

Tom van Gurp ve Bart-Jan Dekker tarafından “Hollanda'da Yoksulluk: Bir milyon insan geçimini sağlamakta zorlanıyor” başlığı ile kaleme alınan analizde, Hollanda Merkezi Planlama Bürosu (CPB) ve Sosyal ve Kültürel Planlama Ofisi (SCP) tarafından açıklanan rakamlar ele alınmış. Buna göre; genel olarak geçtiğimiz yıl yarım milyon kişi yoksulluk içinde yaşamak zorunda kaldı ancak bu yıl rakamlar 1,1 milyon kişiye çıkacağını gösteriyor.

CPB ve SCP’ye göre yoksul nüfus sayısı kriz dönemi ile geçirilen 2013 yılında 1,2 milyon kişiye çıktı ancak daha sonra düşme trendine girdi.  2017 yılında toplumun neredeyse yüzde 5,4’ü (900 bin kişi) yoksuldu. O tarihten itibaren de yoksul kişilerin oranı yüzde 5,5 ile 6 arasında değişkenlik gösterdi.

1,1 milyon kişi yoksulluk içinde yaşıyor
Bu yıl için kesin rakamlar henüz belli olmasa da CPB ve SCP özellikle artan enerji, akaryakıt ve gıda fiyatları nedeniyle yaklaşık 1,1 milyon kişinin yoksulluk sınırının altında yaşadığı tahmininde bulunuyor. Hükümet ise önümüzdeki yıl verileceği belirtilen ek enerji yardımı, asgari ücret ve ödeneklere zam ve gelir vergisindeki indirimle birlikte, bu sayının düşmesini hedefliyor.

‘Aylık yoksulluk sınırı 1298 euro’
CPB ve SCP yoksulluk sınırını belirlemek için bir haneyi bağımsız olarak yönetmek için ne kadar para gerektiğine bakıyor. Başka bir değişle her iki kurum da hane başına yapılan giyim, yiyecek ve barınma gibi temel ihtiyaçlar için yapılan masraflar ile sigorta giderlerini ve “yılda bir hafta tatile gitmek ve bir spor kulübüne abone olmak” gibi bazı sosyal harcamaların maliyetlerine bakarak, yoksulluk sınırının ne kadar olduğuna karar veriyor.

Buna göre aylık yoksulluk sınırı 1298 euro. Bu rakamın altında geliri olan hane yoksul sayılıyor. Paylaşılan haber/analize göre şuanda yaklaşık her 10 yoksul kişiden biri, iki günde bir sıcak yemek yemek için yeterli paraya sahip değil. Yaklaşık yüzde 9’luk bir kesim ise mecburi ödemeleri karşılayamayacak durumda.

Çocuklar arasındaki yoksulluk
Analizde dikkat çeken bir nokta ise çocuklar arasındaki yoksulluk oranının yetişkinlere göre daha fazla olması. Rakamlar; geçtiğimiz yıl Hollanda’da çocukların yüzde 7,2’sinin yoksulluk içinde yaşadığını, tüm yaş guruplarında ise bu oranın yüzde 5,7 olduğunu gösteriyor. Çocuklar arasında yoksulluk oranının yüksek çıkmasındaki başlıca nedenler arasında, bir veya her iki ebeveynin geçici olarak çalışmayı bırakması veya çocuğun doğumundan sonra daha az saat çalışması geliyor. Çocuklar arasında yoksulluk oranının bu yıl yüzde 9,2’ye çıkacağı, önümüzdeki yıl bu sayının yüzde 6,7’ye gerileceği tahmininde bulunuluyor.

Ödenek alanlar daha zor durumda
Analize göre bir başka problem yaşayan kesim sosyal ödenekle yaşamak zorunda olanlar. Elde olan rakamlara göre sosyal ödenek alan (Bijstand) bir kişi, yoksulluk riskiyle daha fazla karşı karşıya kalıyor. Yoksullu sınırının altında yaşayan 507 bin hanenin yarısından fazlası (268 bin) sosyal yardımlarla geçinmek zorunda (AOW ödenekliler hariç) olan kişilerden oluşuyor. Çalışan kesimde ise büyük çoğunluğu serbest meslek sahibi olan 168 bin kişi, yoksulluk sınırının altında yaşıyor.

Suriyeliler arasında yoksulluk oranı daha yüksek
Batılı olmayan göçmenler arasında yoksulluk rakamları oldukça yüksek. Bu gruptaki her beş haneden birinin geliri düşük. En büyük sorun yaşayan kesim, yüzde 54'ü yoksulluk içinde yaşamak zorunda olan, Suriye kökenli insanlar. Eritre kökenliler arasında ise yüzde 40’ı yoksulluk içinde yaşıyor. Batılı göçmenler arasında yoksulluk içinde yaşayan gruplardan en büyüğü Bulgarlar. Bu topluluğun yüzde 20’si yoksul.

Randstad, Zuid-Limburg ve Groningen’de problem büyük
Hollanda genelinde şehir bazında bakıldığında; Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Groningen ve Rotterdam’da yoksulluğun daha yaygın olduğu görülüyor. Şehirdeki yoksul nüfus oranı açısından bakıldığında ilk sırada yüzde 12,8 ile Rotterdam, ikinci sırada yüzde 12 ile Groningen ve üçüncü sırada ise yüzde 11,9 ile Amsterdam geliyor. Bu şehri yüzde 11,7 ile Den Haag ve yüzde 11,5 ile Arnhem takip ediyor.

Hollanda’nın konumu diğer çoğu AB ülkesine göre daha iyi
Hollanda'da yoksulluk önemli düzeyde olsa da, diğer AB ülkeleriyle karşılaştırıldığında o kadar da kötü durumda gözükmüyor. Avrupa İstatistik Ofisi Eurostat'ın rakamlarına göre, yoksulluk oranları 26 AB Üye Devletinin 22'sinde, Hollanda’dakinden daha kötü.

Eurostat yoksulluk rakamlarını hesaplarken insanların örneğin kıyafetlerini değiştirip değiştiremeyeceğine, evlerinin bakımını yapıp yapamayacağına veya beklenmedik harcamalar yapıp yapamayacağına bakıyor. Eurostat’a göre Hollanda’da her 6 kişiden 1’i bu ödemeleri yapmakta zorlanıyor. Hollanda’da bu şekilde zorluk içinde yaşayanların oranı yüzde 16,6’yken, Fransa’da yüzde 19,3 ve Almanya’da ise yüzde 20,7. AB içerisinde en yüksek yoksulluk oranı yüzde 34,4 ile Romanya’da görülüyor. Çekya’da ise yüzde 10,7 ile en düşük seviyede. 

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.