Önümüzdeki aylarda et, süt, tahıl ürünleri, yağ ve sebzenin fiyatının artacağı belirtiliyor. Ancak bazı ekonomistler ve sektör dernekleri zam furyasının bununla sınırlı kalmayacağını, temizlik ürünlerinden, mutfak gereçlerine kadar birçok üründe ve yiyecek-içecek sektöründe de fiyatların artacağı uyarısında bulundu.

Nu.nl sitesinin, farklı sektör dernekleri ve ekonomistlerle yaptığı röportajlardan derlediği haberinde, 2022 yılında artan enflasyon ve buna bağlı olarak yükselen fiyatların, bu yıl da devam edeceğine dikkat çekildi.

Siteye açıklama yapan Rabobank ekonomisti Hugo Erken özellikle enerji fiyatlarının artmasıyla birlikte bu yıl enflasyonun yüzde 4,6 olarak beklendiğini, gıda fiyatlarının yaklaşık yüzde 11 düzeyinde artacağını tahmin ettiklerini dile getirdi. 

Erken açıklamasında, gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek enflasyondaki artışa da değinerek, “Maaşların arttığını görüyoruz, bu da girişimcilerin maliyetleri üzerinde ekstra baskı oluşturuyor. Bunu müşteriye yansıtacaklar.” şeklinde konuştu.

ING Research tarafından yapılan açıklamada ise bu yıl yüzde 4 ila 5 düzeyinde bir enflasyon beklendiği belirtildi. ING ekonomisti Marcel Klok “Genel olarak yüksek fiyat artışlarının henüz bitmediğini söyleyebiliriz. Örneğin maliyeti henüz tüketiciye yansıtılmamış birçok ürün var. Ayrıca, ücretlerden kaynaklı maliyetler de artmaya devam ediyor.” dedi.

Önümüzdeki aylarda, hammadde fiyatların yüksek olmasından kaynaklı olarak, yiyecek fiyatlarının da artacağını belirten Klok, “Ukrayna'daki savaş nedeniyle tahıl ve yağ çok daha pahalı hale geldi. Bu yıl gıda fiyatlarındaki artış daha önemli bir bileşen haline elecek.” açıklamasında bulundu.

Hollanda Ekmek ve Pastacılar Derneği (NBOV) Başkanı Arend Kisteman da buğday fiyatlarının hala yüksek olduğuna dikkat çekerek “Ayrıca fırıncılar, yüksek enerji fiyatları ve artan ücret maliyetleriyle uğraşmak zorunda kalıyor.” Dedi ve müşteriye yansıtılacak fiyatların yükseleceği yorumunu yaptı.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) ise bu sektördeki girişimcilerin kaygılarının arttığına dikkat çekti. KHN sözcüsü, insanların daha az para harcadığını, bunun düşük tüketici güveninden kaynaklandığını, ayrıca buna yüksek enflasyon ve personel azlığı sıkıntısının da eklendiğinde, tablonun kötümser olduğunu belirtti.

©Sonhaber.eu

Fotoğraf: Unsplash

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.