Konut Bakanı Hugo de Jonge'nin yeni Konut Yasası tasarısı şimdiden meclis çoğunluğunun desteğini aldı. Yeni tasarının kabul edilmesi halinde 355.000 euro'ya kadar olan satılık konutlar, artık herkese satılamayacak. 

Algemeen Dagblad gazetesinin haberine göre, belediyeler, bu konutların orta veya düşük gelirli bir alıcıya satılmasını zorunlu kılabilecek. Haberde evini 355.000 euro'nun üzerinde bir bedelle satan kişilerin, herhangi bir izin almasına gerek olmadığı belirtildi.  

Düşük gelirli kişilerin, özellikle konut darlığını yaşandığı piyasada rekabet etmekte zorlandığı ve bu grubun bir ev satın alma şansının azaldığını belirten belediyeler, bakanlığın konuya ilişkin değişiklik yapmasını talep ediyor. Bakan De Jonge’nın belediyelerin talebi üzerine önerdiği yasa tasarısı belediyelere zengin potansiyel alıcılara şehirde oturma izni vermeme özgürlüğü tanıyacak. 

Danıştay, yeni yasanın konut fiyatlarını yükselteceği konusunda daha önce uyarıda bulunmuştu. De Jonge ise bu durumun abartıldığını düşünüyor. Ayrıca Randstad dışında, ortalama konut fiyatlarının bazen çok daha düşük olabildiğini belirtiyor.
 
Büyük şehirlerde birçok ucuz daire, projeyi geliştiren şirketler tarafından satın alınıyor ve pahalı kiralık konutlara dönüştürülüyor. Belediyeler yasa değişikliği ile bu durumun da engellenebileceğini düşünüyor.

Tasarıya göre belediyelerin, sahibi tarafından kullanılan tüm evler için konut izni istemesine izin verilmeyecek. Bu izin sadece satılık konutların yarısı için geçerli olacak.  Ayrıca, satıcıların evlerini satarken zarar etmeleri durumunda da bu izin talep edilemeyecek.

Konut Yasası, yalnızca mevcut satılık konutlar için değil, aynı zamanda yeni inşa edilen konutlar ve kiralık konutlar için de değiştirilecek. Şu anda, bu konutlar kısmen aynı belediye sınırları içinde oturan şehir sakinlerine ayrılabilir. Kabul edilmesi düşünülen tasarı ile birlikte belediyelere, bu konutlarda öğretmenler ve polisler gibi belirli mesleklere sahip kişilere öncelik verme hakkı da tanınacak.

©Sonhaber.eu 

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş