İşgücü piyasasındaki geçici sözleşmelere ilişkin kurallar önümüzdeki yıllarda önemli ölçüde değiştirilecek. Sıfır saat sözleşmeleri kaldırılıyor, geçici süreli sözleşme kuralları değiştiriliyor, taşeron firmalarda çalışanlar için kurallar sıkılaştırılıyor ve serbest meslek sahiplerine (zzp) zorunlu iş göremezlik sigortası (arbeidsongeschiktheid  verzekering) getiriliyor.

Sosyal İşler ve Çalışma Bakanı Karien Van Gennip, Temsilciler Meclisine bugün gönderdiği açıklama yazısında, sözleşmelerle ilgili kural değişiklikleri hususunda, işçi ve işveren sendikaları ile anlaşmaya varıldığını belirtti. 

Personeli tekrarlanan sözleşmelerle çalıştırmaya son
Mevcut çalışma sistemine göre; işverenler bir işçiyi art arda gelen periyodlar halinde üç sefer geçici sözleşme ile işe alabiliyor. İşverenin, son sözleşmeden sonra ya o işçiye sabit kontrat vermesi ya da kişiyi işten çıkartması gerekiyor. Genellikle işverenler üç sefer geçici sözleşme ile çalışan bir işçiyi, 6 aylık bir aradan sonra tekrar aynı pozisyonda işe alabiliyor.

Bakan Van Gennip tekrar tekrar yenilenen bu sözleşme kültürüne bir son verilmesi gerektiğini belirtiyor. Bakana göre mevcut sitemde olan “3 sözleşme sonrasında 6 ay bekleme” süresi 5 yıla çıkmak zorunda. Buradaki amaç ise işverenin çalışanına kalıcı bir sözleşme teklif etme olasılığını artırmak.

Güvenlik ve güvence olanağı

Yeni düzenlemeyle personelsiz, kendi adına çalışan serbest meslek sahiplerine (zzp)  zorunlu iş göremezlik sigortası (arbeidsongeschiktheid  verzekering) getirilecek. Böylece zzp konumunda olan kişiler malul olmaları halinde bir güvenlik ağına sahip olacaklar.

Şirketlerin çalışanlar için yaptıkları hasta bildirimi ile ilgili kural da değişecek. Bunun yanı sıra girişimcilik riskinin dışında kalan bir kriz durumunda (örn. Corona dönemi gibi) şirketin personelini tutulabileceği bir düzenleme getirilecek. Böyle bir durumda olan personel, işsizlik ödeneği (WW) hakkını kaybetmeden,  6 ay boyunca şirket içinde başka bir pozisyonda veya daha az saatle çalışabilecek. 

Bakan Van Gennip'e göre yeni düzenleme, insanların gelirleri ve çalışma düzenleri hakkında daha fazla kesinliğe sahip olmalarını sağlayacak. Bakan ayrıca serbest meslek sahiplerinin de olası aksiliklerde daha iyi korunabileceğini belirtti.

Değişikliklerin önümüzdeki üç ila dört yıl içinde uygulanması planlanıyor. Bakan Van Gennip, planların 2024 baharında Temsilciler Meclisi'nden geçebileceğini umuyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.