Geçtiğimiz yıllarda Vergi Dairesinde yaşanan skandala benzer bir skandal daha ortaya çıktı. Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) tarafından kullanılan denetim sisteminin özellikle göçmen kökenli öğrencileri belirgin bir şekilde dolandırıcılıkla suçladığı belirlendi. Eğitim Bakanı Robbert Dijkgraaf’ın inceleme başlattı.

Kamu yayıncısı NOS ve Investico'nun ortak araştırmasına göre, son on yıl içinde ailesinden ayrı oturan ve yüzde 97'si göçmen kökenli olan 376 öğrenci, DUO tarafından hile yapmakla suçlandı. 

NOS’e göre son 10 yılda yaklaşık 10 bin öğrenci DUO tarafından dolandırıcılıkla suçlandı, 6 binden  fazla öğrenci bu karara itiraz etti ve itiraz eden her 5 öğrenciden biri haklı çıktı. Ayrıca, yaklaşık 1500 kişi DUO’ya karşı dava açtı ve öğrencilerin dörtte biri davayı kazandı.

DUO dolandırıcılık vakalarını nasıl kontrol ediyor?
DUO, 2012'den beri olası dolandırıcılığı tespit etmek için bir algoritma kullanıyor. Sistem, yaş ve eğitim düzeyi gibi kendi belirlediği risk göstergelerini kullanarak potansiyel dolandırıcıları belirliyor. Müfettişler daha sonra belirlenen kişilerin evlerini ziyaret ediyor. 

Örneğin kardeşinin veya teyze, hala gibi bir akrabasının yanında yaşayanlar aslında baba evinden ayrı olmasına rağmen dolandırıcılıkla suçlanıyor.

DUO tarafından kiralanan şirketlerin müfettişleri belirlenen öğrencilerin arkadaşları, mahallesindeki komşuları gibi birçok kişi ile temasa geçerek bir rapor hazırlıyor ve DUO’ya iletiyor. 

Bu şekilde dolandırıcı olarak nitelendirilen öğrenci aldığı yardımı geri ödemek zorunda kalıyor, bazı öğrencilere ise bunun yanı sıra bir de ceza kesiliyor.

Uzmanlara göre sistem değişmeli
Uzmanlara göre de DUO’nun tespit yönteminde pek çok şey ters gidiyor. Örneğin öğrencileri seçen algoritmanın hiçbir bilimsel temeli bulunmuyor, test aşamasında da tarafsız olmayan, sadece DUO çalışanlarının 'deneyimlerini’ baz alın veriler kullanıldı. Bu durum, özellikle göçmen kökenli öğrencileri hedef alarak ayrımcılığa neden olabiliyor, bu nedenle de denetim metodolojisinin yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor.

Eğitim Bakanı Dijkgraaf, DUO'nun göçmen kökenli öğrenciler üzerindeki ayrımcılık konusunu ciddiye aldığını belirtti. Bakan hile karşıtı uygulamalarda dolaylı bir şekilde ayrımcılık yapılıp yapılmadığını araştırılmasını istedi. 

©Sonhaber.eu 

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş