Hollanda’da ortalama gelirli vatandaşlar için sıfır kilometre otomobil almak giderek daha zor hâle geliyor. Hollanda Otomobil Kulübü (ANWB), yeni araç fiyatlarındaki hızlı artışa dikkat çekerek hem satın alma hem de kullanım maliyetlerinin yükseldiğini vurguladı.
RAI Derneği’nin verilerine göre, ülkede yeni otomobillerin ortalama satış fiyatı 2020’de 38 bin 500 euro civarındayken, 2024 itibarıyla bu rakam 50 bin 26 euroya ulaştı. Oysa AutoTrack’in anketine göre, Hollandalıların %81’i yeni araç için en fazla 15 bin euro ayırabiliyor. Yalnızca %19’luk bir kesim daha yüksek bütçeye sahip.
Fiyatlar enflasyonun çok üstünde arttı
Uzmanlara göre otomobil fiyatları, son 20 yılda enflasyonun çok üzerinde artış gösterdi. 2005’te ortalama araç fiyatı 24 bin 608 euroydu. Enflasyon oranına göre bu rakamın bugün 38 bin 388 euro olması beklenirken, gerçek fiyatlar 50 bin euroyu aştı.
Elektrikli modellerde maliyet daha yüksek
Benzinli araçların ortalama fiyatı hâlâ 34-35 bin euro civarında kalırken, tam elektrikli araçlarda bu rakam 50 bin 19 euroya, hibrit modellerde ise 71 bin 599 euroya kadar çıkıyor.
Eskiden iki araç alınabiliyordu
1975’te ortalama gelir 10 bin 437 euroydu ve yeni bir otomobil yaklaşık 5 bin euroya mal oluyordu. Yani vatandaş o dönemde maaşıyla iki araç alabiliyordu. Günümüzde ise ortalama gelir 46 bin 500 euro ve bu, tek bir araca bile yetmiyor.
İkinci el ve özel kiralama artıyor
Artan fiyatlar nedeniyle birçok kişi ikinci el araçlara yöneliyor. 1975’te 20 yaş üstü bireylerin %34,5’i araç sahibiyken, bu oran günümüzde %63,8’e ulaştı.
Son 20 yılda araç tercihleri değişiklik gösterdi. Yeni araç satışları azaldı, vatandaşların çoğu ikinci el araç almaya veya özel kiralama (private lease) sistemine yöneldi. Günümüzde bireysel kullanıcıların satın aldığı neredeyse %35’i kiralama sişstemi ile alınıyor.
RAI: Vergi yükü hafifletilmeli
RAI Derneği, yeni araç fiyatlarını yükselten en önemli nedenlerden birinin vergi yükü olduğunu belirtiyor. Benzinli araçlarda ortalama %34, hibritlerde ise %28 oranında BPM (kayıt vergisi) ve KDV ödeniyor. Dernek, ulaşımın erişilebilirliğini korumak için BPM’nin kademeli olarak kaldırılmasını ve sabit vergiler yerine kilometre bazlı vergilendirme sistemine geçilmesini öneriyor.
©Sonhaber.eu