AD gazetesinin yaptığı bir araştırmaya göre finansal sorunlardan kaynaklanan fiziksel veya zihinsel şikayetleri olan hastaların sayısında artış yaşanıyor. 

Gazetenin ev doktorları ve Ulusal Pratisyen Hekimler Birliği (LHV) kaynaklarına dayandırarak verdiği haberde, maddi sıkıntılardan muzdarip olan ve buna bağlı fiziksel veya zihinsel rahatsızlık geçirdiği için ev doktoruna giden kişilerin sayısı giderek artıyor.

‘Gizlenmiş yoksulluk’
Ulusal Bütçe Bilgilendirme Enstitüsü (Nibud) geçtiğimiz ay yayınladığı bir araştırma sonucunda, Hollanda’da şuanda her üç haneden birinin sabit giderler dışında ekstra bir masrafı ödeyemediğine dikkat çekilmişti.

Bunun yanı sıra her ay açıklanan yükselme trendindeki enflasyon verileri ile gıda, akaryakıt ve enerji fiyatları başta olmak üzere bir çok kaleme uygulanan zamlar, vatandaşın daha fazla endişe duymasına neden oldu. 

Hastaların çoğunluğunun “gizlenmiş yoksulluk” ile uğraşmak zorunda kaldığı belirtilen haberde, bir LHV yetkilisinin “aslında tüm ev doktorları bununla karşılaşıyor ancak bir hasta doktora başvurduğunda, kişinin bildirdiği sağlık problemlerinde para endişesinin bir faktör olup olmadığı her zaman net olmuyor” yorumuna yer verildi.

Gazeteye konuşan ev doktoru Robert Mol gizlenmiş yoksulluk ile ilgili olarak “Her şeyin birleşimi: daha pahalı yiyecekler, yüksek benzin fiyatları ve artan enerji faturası. İnsanlar bu nedenle daha fazla strese giriyor.” yorumunu yaptı. 

İsmini vermek istemeyen bir başka doktor ise durumun sadece 'buzdağının görünen kısmı' olduğunu ve bir çok hastada yaşanan sağlık problemlerinin arkasında yatan nedenin, finansal problemler olduğuna dikkat çekti.

Yüksek stres seviyesi
Sağlık sorunlarındaki farklılıklarla ilgilenen Pharos uzmanlık merkezi de maddi olanaksızlıklara bağlı hastalık trendinin arttığının görüldüğünü doğruladı. Gazeteye konuşan kurum direktörü Patricia Heijdenrijk, “Yoksulluğun insanların sağlığı üzerinde muazzam bir etkisi olduğunu görebiliyorsunuz.” dedi.

Öte yandan uzmanlara göre insanlar maddi kaygılardan dolayı doktora gitmedikleri için de fiziksel sorunlarla karşılaşıyor. İlaçlar veya tedaviler için çıkabilecek ekstra faturalar korkusuyla doktora gitmekten çekinenler de bulunuyor. Bu durum da kişideki sağlık problemlerinin artmasına neden oluyor. Heijdenrijk, “İnsanların neden doktora gitmekten kaçındıklarını da araştırdık. Burada en büyük faktör ödenebilirlik olarak gözüküyor” dedi.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın