Merkezi Planlama Bürosu (CPB) enerji ve akaryakıt fiyatlarının uzun süre daha yüksek düzeyde seyretmesi halinde, 670 bin ila 1,2 milyon hanenin daha ödeme güçlüğü yaşayabileceğini açıkladı. 

Farklı senaryoları değerlendiren kurum, en iyi ve en kötü senaryoda da düşük gelirli ve sosyal yardım alan kişilerin en fazla etkilenen kişiler olacağını vurguladı. 

CPB’nin senaryolarında etkileneceğini açıkladığı 670 bin ile 1,2 milyon hane, ülkedeki tüm hanelerin yüzde 9 ila 15'ine denk gelmekte.

Gaz, elektrik ve akaryakıt fiyatları bir süredir çok yüksek seviyede seyretmekte. Bu hafta Çarşamba günü açıklanan tavsiye edilen akaryakıt satış fiyatları ile tarihi zirve yaptı. Enerji ve akaryakıttaki zamlar gıda gibi diğer ürün ve hizmetleri de etkiliyor ve birçok vatandaşı normalin üzerinde geçim sıkıntısı çekmesine neden oluyor. 

CPB’de Perşembe günü yaptığı açıklamayla, fiyatların daha uzun bir süre yüksek seyretmesi durumunda ülkede nasıl bir tablo ile karşılaşacağını da gözler önüne serdi.

En iyi senaryoda 170 bin en kötüsünde ise 1,2 milyon hane ödeme zorluğu çekecek!
Farklı senaryoları değerlendiren CPB, en iyi senaryoya göre; enerji fiyatlarının 2021 yılı başındaki fiyatlara nazaran 3 kat artacağını öngörüyor. 

2021 yılı başındaki Hollanda’da yaklaşık yarım milyon hane faturalarını ödeme zorluğu çekiyordu. CPB’nin “en iyi” olarak adlandırdığı senaryoya göre, önümüzdeki dönemde faturalarını ödeyemeyen hane sayısı ortalama 170 bin hane kadar artacak.

En kötü senaryoda ise enerji fiyatları geçen yıla göre yedi kat artacak ve bu durum 1,2 milyon hanenin daha ödeme zorluğu çekeceği anlamına gelmekte.

CPB örnekleme yaparken özellikle gaz, elektrik ve akaryakıt fiyatları ile gıda fiyatlarını göz önüne alıyor. 

Hane giderlerinde 75 ila 130 euroluk kapatılamayan açık oluşacak!
CPB senaryolarına göre; yüksek düzeyde seyreden fiyatlardan en fazla etkilenen kesimler, sosyal ödenek alanlar veya kazanılan düşük ücretle yaşamak zorunda olan kişiler olacak.

CPB’ye göre özellikle tek başına yaşayanlar ve kiracıların aylık sabit giderlerinde, kapatılamayan 75 euro ile 130 euro arasında bir açık oluşacak.

CPB hem iyi hem de kötü senaryoda hanelerin bir müddet daha idare etmeye devam edeceğini, bu kişilerden yarıdan fazlasının ise en az bir yıl boyunca sabit maliyetleri ödemeye devam edebileceğini öngörüyor. Ancak kurumun öngörüsünde en karanlık senaryoda, yarım milyondan fazla hanenin bir yıl içinde faturalarını ödeyemeyecek duruma geleceği vurgulanıyor.

Vergi indirimi şimdiden yetersiz kaldı
Kabine yakın zamanda vatandaşın yükünü hafifletmek için çeşitli önlemler aldı. Örneğin, benzin, motorin ve LPG üzerindeki tüketim vergileri Nisan ayının başından itibaren belirli bir süre için düşürüldü ve kırılgan durumdaki hanelere bir kereye mahsus 800 euroluk ek destek verildi.

CPB'ye göre, hanelerin ödeme zorluğunu gidermek için uygulanan her iki önlem de yeterli değil. Kurum bu durum için verdiği örnekte, tüketim vergisi indiriminin, artan petrol fiyatlarına karşı şimdiden yetersiz kaldığı belirtildi.

Foto: Analogicus - Pixabay

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın