Hollanda’da ilk kez göçmen kökenli bir kadın parti başkanı oluyor. Yaklaşık 17 yıldır sürdürdüğü Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi (VVD) liderliğinden ayrılan 56 yaşındaki Mark Rutte’nın yerine, 46 yaşındaki Dilan Yeşilgöz geliyor.

VVD tarafından bugün yapılan açıklamada, geçtiğimiz hafta Pazar gününe kadar Yeşilgöz’ün dışında parti başkanlığı için başka aday başvurusu yapılmadığı belirtildi.

Yeşilgöz, parti başkanı olmaktan "büyük bir onur" duyduğunu belirtti ve "Hep birlikte ve Hollanda için fikirlerimizle, bu seçimlerde en büyük parti olmak için her şeyi yapacağız. Her halükarda önümüzdeki dönemde buna bütün enerjimle çalışacağım." dedi.

Geçtiğimiz ay Rutte’nın koltuğuna aday olduğunu açıklayan, Dilan Yeşilgöz, parti Merkez Yönetim Kurulu ve tüm örgütlerinden destek almıştı.

MYK Başkanı Eric Wetzels, siyaseti bırakma kararı alan VVD lideri ve Başbakan Mark Rutte'nin "büyük ayak izlerini" takip etmenin zor olduğunu belirterek, "Bunu yapabilecek biri varsa, o da Dilan'dır” açıklamasında bulunmuştu.
 
Ankara'da doğan Yesilgöz, 1984 yılında yedi yaşındayken ailesiyle birlikte Hollanda'ya geldi. Politik kariyerine 2014 yılında Amsterdam Belediye Meclisi üyesi olarak VVD'de başlayan Yeşilgöz, 2017'de Temsilciler Meclisi’ne girdi. Mayıs 2021'de Üçüncü Rutte hükümetinde Ekonomik İşler ve İklim Devlet Sekreteri görevini üstlendi. Yeşilgöz, Ocak 2022'den beri Dördüncü Rutte hükümetinde Adalet ve Güvenlik Bakanı olarak görev yapıyordu. 

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş