RTL haber sitesinin kendi araştırmasına dayanarak verdiği bir habere göre, hane geliri asgari gelirin yüzde 120’sine kadar olan düşük gelirlilere verilen enerji yardımında, belediyeler arasında büyük farklılıklar yaşanıyor.

Buna göre 1900 euro net geliri olan bir çift Den Haag şehrinde oturuyorsa bu yardımdan yararlanabiliyor ancak Amsterdam’da oturan aynı şartlara sahip bir çift yardım alamıyor.

Araştırmada 344 belediyenin internet sitesinde yer alan enerji yardımı ile ilgili bilgiler değerlendirilmiş. Haberde 52 belediyenin hangi gelir sınırını uyguladığının net olmadığı, 250 belediyenin bakanlığın belirlediği “sosyal asgari gelirin yüzde 120”sini sınır olarak uyguladığı belirtiliyor. 

Elde edilen verilere göre, 5 belediye gelir sınırını sosyal asgari gelirin yüzde 110’u olarak belirlerken, 37 belediye yüzde 120’nin üstüne çekmiş durumda.

Bunun dışında çocuklu bekar bir kişinin, çocuğu olmayan tek başına yaşayan birinden daha fazla ek yardım aldığı 17 belediye bulunuyor.

Rotterdam ve Den Haag en fazla yardım yapan belediyeler
Den Haag belediyesi gelir sınırını sosyal asgari düzeyin yüzde 120’si yerine yüzde 130’u olmasına karar verdi. Bu sayede kentteki düşük gelirlilere 800 euro yerine, 900 euro ödeme yapılıyor.

Rotterdam belediyesi ise tüm diğer belediyelerden ayrı olarak, sosyal asgari düzeyin yüzde 140'ını sınır olarak belirledi. Geçtiğimiz haftalarda bir ailenin belediyeye yaptığı 15 milyon euroluk bağış sınırın yükseltilmesini sağladı.

Eemsdelta, Delft, Vlissingen ve Dronten belediyelerinde sosyal asgari ücretin maksimum yüzde 110'unu, Smallingerland belediyesi ise yüzde 115’ini gelir sınırı olarak belirlenmiş durumda.

Dordrecht, Sliedrecht ve Alblasserdam belediyelerinde sınır yüzde 120 ile 130 arasında ancak ödenen miktar 600 euro. Scherpenzeel belediyesinde ise 500 euro ödeniyor.

800 euroluk enerji desteği
Mart ayı ortasında, Yoksulluk Politikası Bakanı Carola Schouten belediyelere hükümet tarafından kararlaştırılan ek enerji ödeneği dağıtılması iznini verdi. Buna göre, sosyal minimum gelir düzeyinin yüzde 120'sine kadar geliri olan haneler için 800 euro destek verileceği açıklandı. 

Belediyeden sosyal yardım alan veya IOAW gibi bir ödeneği olan herkese ek enerji ödeneği otomatik olarak ödeniyor.  Bunun yanında düşük gelirli olan ancak sosyal ödenek almayanlar bu yardımdan faydalanmak için belediyeye başvuru yapmak zorunda.

Örnek olarak; sosyal asgari sınırın yüzde 120'sini sınır olarak kabul eden bir belediyede ayda en fazla 1777 euro geliri olan bir aile ve 1244 euro geliri olan tek başına yaşayan bir kişi, 800 euroluk yardımdan faydalanabiliyor.

Belediyeler bu yardım için kişinin Ocak 2022’deki net gelirine bakıyor. Bu gelir kişinin veya varsa eşinin toplam geliri üzerinden hesaplanıyor ve bu hesaplamaya tatil paraları dahil edilmiyor.

Örnek olarak; sosyal asgari sınırın yüzde 120'sini sınır olarak kabul eden bir belediyede haneler için belirlenen net gelir miktarı şu şekilde:
21 yaş ile AOW yaşı arasında, tek başına veya tek ebeveyn olarak yaşayan aileler için 1.245 euro
21 yaş ile AOW yaşı arasında, çocuklu veya çocuksuz 2 kişilik aile için 1.780 euro
AOW yaşında tek başına yaşayan kişiler için 1.385 euro
Her ikisi de AOW yaşında çiftler için 1.875 euro

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın