2020 yılında patlak veren Covid-19 salgını etkilerini göstermeye devam ediyor. Vaka sayılarının tekrar artmaya başladığı bu günlerde, Long (Uzamış) Covid şikayeti ile çalışamaz duruma gelen kişilerin sayısında da artış yaşanıyor.

Parool gazetesinde bugün yayınlanan bir haberde, UWV’ye yapılan iş göremezlik başvurularının arttığı ve kurumun, Hollanda’da ilk covid hastası teşhisinin konduğu 27 Şubat 2020 tarihinden bu yana geçen iki yıllık süre içinde toplam 736 covid hastasını değerlendirdiği belirtildi. 

Habere göre, bu hastaların yüzde 62’si yapılan muayene sonucunda tamamen iş göremez raporuyla birlikte WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen) ödeneği alırken, yüzde 23’ü kısmi iş göremezlik nedeniyle ödenek  almaya başladı. Başvuranların yüzde 8’i ise tamamen veya kalıcı olarak iş göremezlik nedeniyle IVA (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten) ödeneği alıyor.

UWV kayıtlarına göre WIA ödeneği alanlar arasında yüzde 3’lük bir bölüm, Long Covid nedeniyle ödenek alanlardan oluşuyor.

İki yılı geçkin bir süre hasta oldukları için çalışamayacak durumda olan kişiler, UWV tarafından muayeneden geçirilerek, WIA ödeneği alma hakkı olup olmadığına karar veriliyor. 

UWV’ye göre elde edilen rakamlar, “uzun süreli Covid şikayetlerinin genellikle kişilerin yaşamları üzerinde büyük ve geniş kapsamlı bir etkiye sahip olduğunu” gösteriyor.

Long Covid rahatsızlığı nedeniyle ödenek başvurusu yapan kişilerin büyük çoğunluğunun artık çalışamayacakları veya şimdilik çalışamayacakları ve bu nedenle bir yardım alma hakları olduğunu gösteriyor. Başvuranların yüzde 8'i ise 'tamamen ve kalıcı olarak' iş göremez durumda oldukları için IVA ödeneği alıyor.

Yeniden değerlendirme olabilir
Yapılan muayene sonucunda ödenek başvurusu yapan kişilerin yüzde 54'ü tamamen iş göremez raporu almasına rağmen, bu kişilerin gelecekte ”iyileşme” olasılığının bulunduğu ve tekrar muayeneden geçirilebileceği belirtiliyor.

UWV'de tıbbi danışman olarak çalışan Herman Kroneman, Long Covid hakkında bilimsel verilerin hala çok sınırlı olduğunu belirtirken, “Bu durum;  iş göremezliğin kalıcı olduğunu söylemek için genellikle çok erken olduğu anlamına gelir. Birçok kişi de bunu istemiyor, işe geri dönmek istiyorlar. Yeniden değerlendirme için daha sonraki bir aşamada tekrar muayeneden geçirmek isteriz.” şeklinde ifade kullandı.

Long Covid hastalarının yüzde 23’ü kısmi iş göremezlik raporu verildi. WIA ödeneğine başvuranların yaklaşık yüzde 15’i ise ‘yüzde 35’den az’ iş göremez raporu aldığı için WIA ödeneğine hak kazanamadı. 

Covid-19 hastalığı geçirmesine rağmen enfeksiyonun kalıcı etkileri devam eden ya da yakınmaları beklenenden çok daha uzun süren hastalar Long Covid  grubuna girmekte. Bu kişilerin çok farklı şikayetleri bulunmakta. En yaygın görülen şikayetler arasında “yorgunluk, konsantrasyon bozuklukları ve baş ağrıları” birinci sırada gelmekte. 

Bazı kişilerde bu şikayetler zamanla geçse de uzmanlar bazı kişilerin ömür boyu bu şikayetleri çekme olasılığının olduğunu belirtiyor. Bu açıdan bakıldığında önümüzdeki aylarda Long Covid nedeniyle UWV'ye yapılan WIA başvurularında da artış olacağı tahmin ediliyor.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın