Hollanda'nın idari başkenti Lahey'deki Barış Sarayı'nda faaliyetlerini yürüten Uluslararası Adalet Divanında (UAD) İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarındaki uygulamalarının hukuki sonuçlarının ele alındığı duruşma bugün devam etti. Bugünkü duruşmaya Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Ahmet Yıldız’da katılarak Türkiye adına açıklamalarda bulundu.

Filistin halkının maruz bırakıldığı her çeşit insanlık dışı uygulamanın bir an önce durdurulması ve Filistin halkının vazgeçilmez haklarının tanınması için çağrıda bulunan Yıldız, kalıcı çözüm için tek yolun, iki devletli vizyon temelinde, başkenti Doğu Kudüs olan Filistin’in bağımsızlığını kazanması olduğunu bir kez daha vurguladı.

Kudüs’ün ve buradaki kutsal mekanların statülerinin korunmasının büyük önem taşıdığının altını çizen Yıldız, Gazze’de acil ve önkoşulsuz ateşkes ile engelsiz, yeterli ve sürekli insani yardımın gerekliliğini yineledi.

Yıldız, Uluslararası Adalet Divanı’nın, Doğu Kudüs dahil olmak üzere İsrail’in Filistin topraklarındaki uygulamalarının yasadışı ve uluslararası hukuka aykırı olduğu yönünde bir görüş vermesinin en büyük beklenti olduğunu kaydetti. Türkiye’nin girişimlerinin asıl amacının bu olduğunu dile getirdi.

AP bozulan cihazların tamirini kolaylaştıracak düzenlemeye onay verdi AP bozulan cihazların tamirini kolaylaştıracak düzenlemeye onay verdi

Türkiye'nin, Kudüs ve Mescid-i Aksa'nın statüsünün değiştirilmesine karşı çıktığını belirten Yıldız, "Türkiye aynı zamanda Müslümanların rahatça Harem-i Şerif'te ibadet yapmalarının engellenmesini de kınıyor. Bu engellemeler Kudüs'ün tarihi statüne aykırıdır." diye konuştu.

Türkiye'nin, sivillere yönelik saldırıları güçlü ve açık bir şekilde kınadığını dile getiren Yıldız, Gazze'de çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 2,3 milyon kişinin elektrik, su, gıda, ilaç yokluğunda yaşam mücadelesi verdiğini hatırlattı.

BM Genel Kurulu, UAD'den görüş istemişti
BM Genel Kurulu, 30 Aralık 2022 tarihli kararında UAD'ye, Divan Statüsü'nün 65. maddesine dayanarak 1967'deki savaştan bu yana İsrail'in Filistin'deki işgalinin hukuki neticelerine ilişkin 2 soru yöneltmişti.

BM Genel Kurulunun Divan'dan cevaplarını talep ettiği sorular şu şekilde:

  • İsrail'in, Filistin halkının kendi kaderini tayin hakkını sürekli olarak ihlal etmesinin, işgali sürdürmesinin, 1967’den bu yana Filistin topraklarındaki yerleşim ve ilhak faaliyetlerinin, Kudüs’ün demografik yapısını, karakterini ve statüsünü değiştirmeye yönelik faaliyetlerinin ve ilgili ayrımcı mevzuat ve tedbirleri kabul etmesinin hukuki sonuçları nelerdir?
  • İsrail'in, ilk soruda belirtilen uygulamaları, işgalin hukuki statüsünü nasıl etkilemektedir ve bu durumun tüm devletler ve Birleşmiş Milletler için doğurduğu hukuki sonuçlar nelerdir?

Danışma görüşü talebi, 17 Ocak 2023'te BM Genel Sekreteri tarafından UAD'ye ulaştırılırken Divan, BM üyesi devletlere ve Filistin'e danışma görüşü istenen sorular hakkında yazılı ve sözlü beyanda bulunma haklarına ilişkin bildirim yaptı.

UAD Görüşü ne kadar bağlayıcı?
UAD'nin danışma görüşlerinin, her ne kadar bağlayıcı olmasa da birçok devlet ve kuruluş tarafından dikkate alındığı ve verilen görüşe uygun hareket edildiği belirtiliyor.

UAD'nin görüşünün, işgalin uluslararası hukuka aykırılığı yönünde olması durumunda İsrail üzerindeki baskının artması ve ona açıkça destek veren ülkeleri uluslararası toplum tarafından tutumlarını gözden geçirmeye zorlamaları muhtemel olarak değerlendiriliyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.