Nu.nl sitesinin yaptığı bir araştırmaya göre, çocukları için yüzme kursu, bisiklet veya okul gereçleri gibi malzeme desteği almak için başvuru yapan düşük gelirli ailelerin sayısı giderek artıyor. Yoksul ailelere yardımlarda bulunan farklı vakıflar da yapılan başvuruların bu yıl arttığını belirtiyor.

Leergeld Vakfı 2022 yılının ilk altı aylık diliminde 200 bin başvuru aldıklarını, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 39, 2019 yılına göre ise yüzde 26 artış olduğunu açıkladı.

Özellikle düşük gelirli ailelerin çocuklarının gelişimine katkı sunmak için “izcilik kulübü, okul gezileri, spor malzemeleri ve hatta ev ödevi için laptop” gibi kalemlerde maddi destek sunan vakıf, yardım başvurusu yapan aileler içinde her iki ebeveyninin de çalışır konumda olduğu ailelerin dahi  bulunduğunu belirtiyor. 

Çocuklara içinde süslemeler, ikramlar ve bir hediye bulunan doğum günü paketleri veren Jarige Job Vakfı’da kuruma yapılan başvurularda artış olduğunu, geçen yıl toplam 80 bin paket için başvuru yapıldığını ancak bu yıl yaklaşık 100 bin paket başvurusu alacaklarını tahmin ettiklerini belirtiyor. 

Armoedefonds Vakfı ise yapılan başvuru adetinin şimdiye kadar hiç görülmemiş oranda yüksek olduğunu belirtiyor. Okul malzemeleri başvurularını değerlendiren vakıf 2021-2022 öğretim yılında 16.290 başvuru alındığını 2022-2023 öğretim yılı için yapılan başvuruların yüzde 14 daha fazla olduğunu söylüyor. 

Diğer şeylerin yanı sıra ücretsiz çocuk bisikleti ve tatil eğlence paketi ile ailelere yardımcı olmaya çalışan Ulusal Çocuklara Yardım Fonu Vakfı ise kuruma yapılan başvuruların iki katına çıktığını belirtiyor.

Enflasyon çalışan ebeveynleri de vurdu
Jarige Job, Leergeld ve Armodefonds yetkilileri, yoksulluk içindeki insanların vakıflara eskisinden daha kolay ulaşabildiğini ancak başvuru artışının arkasındaki esas nedenin enflasyon ve enerji fiyatlarındaki artışın etkili olduğunu belirtiyor. Leergeld Vakfı sözcüsü ise bu durumu “En belirgin açıklamamız, giderek daha fazla ailenin para endişesi yaşamasıdır.” şeklinde açıklıyor

Leergeld Vakfının ‘para endişesinin bir veya iki çalışan ebeveyni olan aileleri de etkilediği’ söylemi diğer vakıflar tarafından da destek görüyor. Jarige Job vakfı sözcüsü bu durumu şu sözlerle açıklıyor: “Daha önce geçinebilen birçok insan görüyoruz. Şimdi, daha yüksek enerji maliyetleri nedeniyle ayda birkaç onluk ekstra kaybediyorlar ve bu harcama onlar için çok fazla. Aileler artık dayanamıyor.”

Corona pandemisinin ardından bazı aktivitelerin de yapılmaya başladığını belirten Kinderhulp Vakfı da kendilerine gelen yüzme dersi başvurularının arttığını söylüyor.

Bağışçıların sayısı giderek azalıyor
Kurumlara yapılan başvurulardaki artış henüz her yerde bir sorun yaratmıyor ancak yaşanan ekonomik sıkıntılarda kurumlara yapılan bağışlarda da gerileme olduğu görülüyor.

Örneğin, Armoedefonds, artan başvuru sayısına ayak uydurmak için giderek daha fazla bağışçı geldiğini belirtirken, Jarige Job'da gelirin sabitlendiğini duyurdu. Leergeld Vakfı ise bu artışın devam etmesi halinde, yakın zamanda aralarında Amsterdam, Rotterdam ve Limburg'daki Parkstad bölgelerinin de bulunduğu bazı merkezlerindeki finansal kaynakların tükeneceğini açıkladı. 

Ulusal Çocuklara Yardım Fonu Vakfı, geçen yıla göre bağışlarda yüzde 10 ila 15'lik bir düşüş olduğunu bağışçıların da kendi maliyetleri arttığı için bağış yapmaktan çekindiğini dile getirdi.

Foto: Tholaal Mohamed - Unsplash

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın