Hollanda’da 2022’de ülkede 290 bin demans hastası vardı ve tahminlere göre bu sayı 2040 yılına gelindiğinde iki katına çıkmış olacak. Türk veya Fas kökenli vatandaşlara bakıldığında son on yılda bu gruplardaki demans hastalarının sayısının üç katına çıktığı ve yükselmeye de devam ettiği görülüyor. 

Uzmanlara göre 2040'ta Türk ve Fas kökenli demans hastası sayısının şu anki sayının üç katına çıkacağı tahmin ediliyor. Bu durum, giderek daha fazla ailenin Alzheimer veya diğer bir demans türüne sahip bir eş veya ebeveyne sahip olacağı anlamına geliyor. 

Demans hakkında doğru bilgi her zaman kolayca bulunamayabiliyor veya bulunan bilgiler bazen ihtiyaçları tam olarak karşılamayabiliyor. Bu nedenle Hollanda Alzheimer Vakfı; yenilenen Türkçe web sitesi ve tanıtım broşürleriyle başlattığı kampanyayla, Türk Demans hastalarını ve bu hastalara bakım veren kişilere doğru bilgileri sağlamayı ve dikkatini demans hastalığına çekmeyi hedefliyor.

Güleç: Tam olarak ne anlama geldiğini bilmiyordum!
Güleç ve kız kardeşi Havva'nın annesi ve babasına kısa süre arayla Alzheimer ve vasküler demans teşhisi kondu. Güleç bu durumu “Babam yolunu kaybediyor ve kendini ihmal ediyordu. Kendinde bir şeylerin doğru gitmediğini hissediyordu. Ancak ev doktoru şikayetlerin 'stresle ilişkili' olduğunu söyleyerek hafife aldı. O zaman gerçekten iyi sorgulamamız gerektiğini öğrendim.” şeklinde anlatıyor.  

Farklı araştırmaların ardından babasındaki sorunun demans olduğunun ortaya çıktığını belirten Güleç, “Teşhis bomba etkisi yarattı. Demans bize uzak bir hikayeydi. Televizyonda bir belgeselini izlemiştim, ancak tam olarak ne anlama geldiğini bilmiyordum.” şeklinde belirtiyor.

Başkalarıa yardımcı olmak için...

Alzheimer Hollanda 0141.30

Demans hastalığı herkeste farklı bir etki yaratıyor, ancak herkes için geçerli olan bir şey var: Bu hastalık kişinin ve ailesinin hayatını değiştiriyor. 

Kendisinin ve ailesinin deneyimlerini dementie.nl'de paylaşan Güleç “Altı çocuktan hiç kimsenin ebeveynlerimizi evine almak istememesi, Türkler arasında anlaşılmadı ancak bu mümkün olsaydı, elbette yapardık.” diyor. 

Başkalarına yardımcı olmak için kendisinin ve ailesinin yaşadıklarını paylaşan Güleç, bu hastalıkla uğraşan kişilere “Yalnız olmadıklarını,  başkalarının da aynı sorunlarla ve aynı acıyla karşılaştığını” hatırlatıyor. 

Daha fazla bilgi, tavsiye ve deneyim hikayeleri için dementie.nl/turks, dementie.nl/turkce adresine bakabilir ve bu konu ile ilgili video ve broşürlere erişebilirsiniz.

Türkçe, Arapça ve Felemenkçe dillerinde bilgi ve tavsiye 
Hollanda Alzheimer Vakfı’nın yürüttüğü "Yalnız Değilsiniz" kampanyası  demansı anlamayı ve yakınlarınıza yardımcı olmayı kolaylaştırıyor. Türkçe, Arapça ve Felemenkçe bilgilerin sunulduğu çevrimiçi platformda, konu ile ilgili çeşitli bilgiler, broşürler ve videolar sunuluyor.

Vakfa ait yine çok dilli hazırlanan "Demans mı? Yalnız değilsiniz" isimli broşür ev doktorlarının bekleme odalarından veya internet sitesinden ücretsiz olarak erişilebilir.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.