Hollanda Diyanet Vakfı (HDV), Hollanda Türk Federasyon (HTF), Milli Görüş Güney Hollanda, Milli Görüş Kuzey Hollanda ve Devlet ve Müslümanlar Arası İletişim Organı (CMO) tarafından ardı ardına yayınlanan basın bildirilerinde, otoritelerin harekete geçmesi ve Gazze’de yaşanan insanlık dramının son bulması için çağrılar yapıldı.

“İnsanlığın ölümünü durduralım” 
Hollanda Diyanet Vakfı (HDV), Hollanda Türk Federasyon (HTF), Milli Görüş Güney Hollanda ve Milli Görüş Kuzey Hollanda tarafından yayınlanan ortak basın bildirisinde, İsrail’in, bütün dünyanın gözü önünde hiçbir insani, ahlaki ve hukuki normu dikkate almaksızın, ulusal ve uluslararası savaş hukuku kurallarını hiçe sayarak Filistin’ de, Gazze’ de bebek, çocuk, kadın, yaşlı demeden masum insanları vahşice katlettiği belirtildi. 

Yaşam alanları, hastaneler, okullar, camiler, kiliseler ve hayata dair her şeyin acımasızca bombalandığına vurgu yapılan bildiride, katledilenlerin 70%’inin kadın ve çocuklar olduğu ve bu durumun “Gazze’de Birleşmiş Milletler ve uluslararası toplumun şimdiye kadar kabul etmiş olduğu uluslararası ve insancıl hukukun” açık bir ihlali olduğuna vurgu yapıldı. Otoriteler “ateşkes, kalıcı barış ve istikrarın tesis edilmesi” hususunda harekete geçmeye çağrıldı. 

Hollanda’da yaşayan Müslümanların da bu olaylardan olumsuz etkilendiği hatırlatılan bildiride, “Sivil toplum kuruluşları olarak masumlara yönelik her türlü eylemi en ağır şekilde kınayarak işlenen savaş suçunu lanetliyoruz. “ denildi ve soykırıma varan bu eylemleri yapanların Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanmalarını ve hak ettikleri cezayı almalarının beklendiğine vurgu yapıldı.

Bildiride ayrıca yaşanan olaylar sonrası medyada ve bazı kesimlerde İslam karşıtı söylemlerin arttığına da dikkat çekilerek, “Yaşananlar toplumumuzu ciddi anlamda endişelendirmektedir. Hollanda’da toplumun her kesiminde huzur ve barış ortamının sürdürülmesi bizim için en temel değerlerden biridir.” ifadesine yer verildi. 

Tüm yetkililere çağrı yapılan bildiride yetkililerden itidal ve sakinleştirici beyan ve eylemlerde bulunmaları istendi, İslam ve Müslüman karşıtı eylem ve nefret suçlarının önüne geçilmesi gerektiği kaydedildi.

Bildirinin tam metni için bu linki ziyaret edebilirsiniz.

CMO: Gazze'dekı̇ acı̇l duruma ı̇lı̇şkı̇n açıklama
Müslümanlar Arası İletişim Organı (CMO) ve CMO’ya bağlı diğer kuruluşlar adına ortak yayınlanan basın bildirisinde; Gazze’deki hastanelerin ağır bombardımanlarla kasıtlı olarak hedef alındığı, Filistinlilerin tıbbi bakıma erişimini engellendiği belirtildi. Evler, okullar, camiler ve kiliselerin de bombalandığı ve on binlerce Filistinlinin yerinden edildiği belirtilirken, bu insanların barınaklarının olmadığı ve temel ihtiyaçlarına erişimlerinin bulunmadığına vurgu yapıldı.

“Bu savaş suçları uluslararası savaş hukukunu ihlal etmektedir.” denilen bildiride,  Yetkilileri ateşkes, kalıcı barış ve istikrar için harekete geçmeye çağrı yapıldı, soykırıma varan bu suçlardan sorumlu olanların Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından yargılanması gerektiği belirtildi.
 
Başkanı Muhsin Köktaş imzalı basın bildirisinde, Hollanda hükümetinden Gazze'de yaşanan vahşete gözlerini kapatmamasının yetkililerin evrensel insan haklarını Filistinlilere de uygulamasının beklendiği hatırlatıldı.

Gazze'deki durumun Hollanda'da da yansımaları olduğu belirtilen bildiride, “Camiler ve Müslümanlar giderek artan bir şekilde İslamofobik söylemlerin, tehditlerin ve Müslüman nefretinin hedefi haline gelmektedir. Müslümanlar, camilere yönelik fiziksel saldırılar da dâhil olmak üzere, düzenli olarak ayrımcılığa maruz kalmaktadır. İslam karşıtı eğilimlerin giderek artması endişe vericidir ve toplumda sosyal uyuma yardımcı olmamaktadır. Bizlerin hükümetten somut beklentisi, hükümet ile Müslüman toplum arasındaki güveni sarsacak eylem ve sözlerden kaçınmasıdır.” ifadesine yer verildi.

Bildirinin tam metni için bu linki ziyaret edebilirsiniz.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş