Geçtiğimiz aylarda Schiphol havalimanı ve Hollanda Demir Yolları’nda (NS) yaşanan personel sıkıntısının aslında buzdağının görünen tarafı olduğu ortaya çıktı. UWV’ye göre şuanda ülkede, tüm sektörlerde eleman açığı sıkıntısı yaşanıyor.

İşinden ayrılan veya çıkartılan bir kişinin geçici gelir kaynağı olarak başvurduğu yerlerin başında gelen UWV, şuanda Hollanda’da her sektörde personel eksikliği çekildiğini açıkladı. Kurum tarafından Perşembe günü yapılan açıklamada, işgücü piyasasının şuanda bir önceki yıla göre iki katı daha fazla zorda kaldığına dikkat çekildi.

Açıklamada “İşgücü piyasasındaki kıtlık, ekonomi için daha fazla olumsuz sonuç doğuruyor ve Hollanda'da giderek daha fazla insan bunu yaşıyor.” ifadesine yer verildi.

UWV araştırmasında 92 sektördeki personel açığına bakıldı. Kuruma göre, bu yılın başında eleman eksikliği yaşamayan tur rehberleri, boyacı ve metal püskürtücü, inşaat işçisi ve şoför gibi mesleklerde dahi eleman bulmakta zorluk çekiliyor. 

Yeri doldurulmamış açık pozisyonların sayısına ve altı aydan daha kısa bir süre için işsizlik ödeneği alan kişilerin sayısı araştırılarak çıkartılan sonuçlara göre; şu anda Hollanda’da en fazla mühendis, elektrikçi, makine teknisyeni, hemşire ve yazılım geliştiricileri aranıyor.

UVW verilerine göre yılın ikinci çeyreğindeki açık pozisyon sayısı bir önceki yıla göre yüzde 44 arttı. Aynı dönemde işsizlik maaşı alan kişi sayısında ise yüzde 31 azalma kaydedildi. Kuruma göre bu durum “Daha fazla boş pozisyon ve onları doldurabilecek çok daha az insan” anlamına geliyor.

Ekonomi bu durumdan giderek daha fazla etkileniyor
UWV'ye göre, Hollanda'da yaşanan personel sıkıntısı giderek ekonomiyi ve ülke refahını daha fazla etkiliyor. Bu durum karşısında bazı şirketler kapılarını kapatmak zorunda kalıyor, tren seferleri aksıyor veya Schiphol havalimanında ve yiyecek/içecek sektöründe olduğu gibi uzun bekleme süreleri oluşuyor.

UWV işgücü piyasası danışmanı Frank Verduijn bu durumu şu sözlerle açıklıyor: “Uzun zamandır ekonomi, işgücü piyasasını belirledi. Şimdi, işgücü piyasasındaki kıtlık o kadar uç noktalara geldi ki, bu ilişki kısmen tersine dönmüş gibi görünüyor.”

Hemen hemen her sektörde şirket ve kurumların personel eksikliğinden etkilendiğini belirten Verduijn, bunun ekonomi üzerinde olumsuz etkilerinin olduğunu da belirtti.  Verduijn “Devam eden hemşire ve öğretmen sıkıntısı nedeniyle artan baskı altına giren sağlık ve eğitim gibi hizmetlerden bahsetmiyorum bile.” şeklinde ifade kullandı.

UWV, yeni adayların sayısı azaldıkça, ‘mevcut personeli elde tutmanın’ giderek daha önemli hale geldiğini belirtiyor. Kurum bu konuda şirketlere, ‘mevcut personelin gelişmesini desteklemek’ ve aynı zamanda ‘işyerinde canlılık, çalışma koşulları, çalışma saatleri ve çalışma baskısı gibi unsurlara daha fazla dikkat etme’ tavsiyesinde bulunuyor.

Foto: Emmanuel Ikwuegbu - Unsplash

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.