Alkol veya uyuşturucu etkisinde araç kullandığı tespit edilen veya belirlenen hız sınırını geçen sürücüler zorunlu olarak kursa gidecek. Ancak bu kural ilk kez trafik ihlalinde bulunan sürücüler için de geçerli olacak. 

Motorlu Taşıt Sürücü Test Merkezi (CBR) aracılığıyla ulaşılan bilgilerde 1 Nisan 2023 tarihinden itibaren trafik ihlalinde bulunduğu belirlenen sürücülerin zorunlu olarak gideceği kursların detayları da belli olmaya başladı. 

Hız sınırını geçen sürücüler
Bilindiği üzere trafikte belirlenen hız sınırını geçen ve bunu birkaç kez tekrarlayan sürücüler için hali hazırda zorunlu bir kurs programı bulunmakta. Ancak önümüzdeki ay yürürlüğe girecek yeni uygulamada, ilk kez aşırı hız cezası alan sürücüler de kursa tabi olacak.

Kısaca davranış ve trafik kursu olarak adlandırılan Educatieve Maatregel Gedrag en verkeer (EMG) kursuna, yerleşim alanlarında belirlenen hız sınırını geçen sürücüler tabi olacak. 
Örnek vermek gerekirse;
- Yerleşim alanlarında belirlenen hız sınırını, saatte 60 kilometreden fazla bir hızla geçenler,
- Kırmızı ışıkta geçmek, öndeki aracı sıkıştırmak gibi farklı ihlallerde bulunan ve hız sınırını saatte 50 kilometreden fazla bir hızla geçenler
- Yol çalışması bulunan yollarda saatte 30 kilometreden hızlı sürünler 

Yedi haftalık EMG kursu, bir saatlik kişisel görüşme, tam günlük bir toplantı ve iki adet dört saatlik dersden oluşuyor. Kurs ücreti 1285 euro. 

Alkol sınırını geçen sürücüler
Trafik kontrollerinde kandaki alkol oranını belirli sınırın üzerinde olanlar için de bir kurs bulunmakta.  Lichte Educatieve Maatregel Alcohol (LEMA) adlı kurs programına katılmak zorunda olan sürücüler
-Kanındaki alkol seviyesi 0,8 ile 1,0 promil arasında çıkan herkes, kısa bir alkol ve trafik kursu alacak.
-Kanındaki alkol seviyesi 0,5 ile 0,8 promil arasında çıkan acemi sürücüler 

Alkol ve trafik konulu kısa LEMA kursu 3,5 saatlik iki seanstan oluşuyor. Kurs ücreti 691 euro. 

Uyuşturucu etkisindeki sürücüler
Trafik kontrollerinde uyuşturucu etkisi altında olduğu belirlenen sürücüler, Educatieve Maatregel Drugs en verkeer (EMD) kursuna gitmek zorunda. Kursa tabi olacak kişilerin belirlenmesinde kullanılan  uyuşturucu çeşidi ve miktarı belirleyici olmakta. Kurs programı olası bir para cezası veya sürücü belgesine el konulması gibi cezalardan ayrı olarak uygulanacak.

EMD uyuşturucu ve trafik kursu bir aylık bir süreç içerisinde düzenlenen 4'er saatlik üç dersten oluşmakta. Kurs için 1099 euro ödenmesi gerekmekte.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.