Hollanda’da bölgesel toplu taşımada çalışan binlerce kişinin başlattığı grev bugünden itibaren 5 hafta boyunca daha farklı günlerde devam edecek. Grevin özellikle Eyalet Meclisi seçiminin yapılacağı 15 Mart gününe denk gelmesi bazı sıkıntılar yaratacak. FNV sendikası ise hükümetin girilen çıkmazdan çıkmak için görüşmelere müdahil olması talebinde bulundu.

Hollanda İşçi Federasyonu (FNV) ve Ulusal Hıristiyan Sendikası (CNV) tarafından yapılan çağrıya cevap veren çoğunluğu otobüs şoförlerinden oluşan binlerce kişi, pazartesi günü (6 Mart) tekrar greve gitti. Önümüzdeki 5 hafta boyunca toplam 12 gün çalışmayı bırakacak olan otobüs şoförlerine bazı günlerde bin 300 tren personelinin de katılacağı belirtiliyor.

Yapılan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde FNV, bir yıllık toplu iş sözleşmesi için yüzde 16,9 ücret artışı talebinde bulunurken, CNV 18 aylık bir dönem için yüzde 14 oranında maaş zammı talebinde bulunuyor. İşveren sendikası VWOV ise bir yıl için yüzde 8 zam yapılabileceğini iyileştirilmiş istihdam koşullarıyla birlikte, personelin yüzde 11 oranında fayda sağlayacağını belirtiyor.

Seçim günü otobüsler çalışmayacak
Çıkmaza giren toplu iş sözleşmeleri nedeniyle 13 bin çalışan ülkenin farklı bölgelerinde greve gitti. Bu hafta 6 Mart Pazartesi, 8 Mart Çarşamba ve 10 Mart Cuma günü otobüsler çalışmayacak.

Önümüzdeki hafta ise 14 Mart Salı ve 5 Mart Çarşamba günü greve devam edilecek. Grev gününün Eyalet Meclisi seçimlerinin yapılacağı güne denk gelmesinin seçmenlerin sandık başına gitmelerini de etkileyeceği belirtiliyor.

Bazı çevreler tarafından seçim günü eylem yapılmaması çağrıları yapılırken FNV Temsilciler Meclisi, Devlet Sekreterleri ve Eyalet Meclislerine bir çağrı yaptı ve bölgesel taşımacılıktaki toplu iş sözleşmesi ihtilafına aktif olarak katılmaya çağırdı.

FNV yetkilisi Marijn van der Gaag "Hükümet, bir işveren olarak toplu taşımadaki personelin geçindirebilecek bir maaş ve normal bir çalışma imkanı sağlarsa, o zaman otobüs şoförleri de 15 Mart'ta greve gitmek zorunda kalmayacak ve herkes demokratik hakkını kullanabilecek." şeklinde ifade kullandı.

Van der Gaag “Şimdi sıkıntıyı çözmek için tüm gözler çalışanlara ve sendikalara çevrildi ama sorun başka yerde. Bu toplu iş sözleşmesi uyuşmazlığının ve dolayısıyla yolcuların yaşayacağı sıkıntının çözümü öncelikle işverenlerdedir.” dedi ve hükümeti uzlaşma sağlamak için harekete geçmeye çağırdı. FNV yetkilisi sendikalar arasında 15 mart gününe yönelik nasıl bir plan yapılacağı konusunda görüşmelerin devam ettiğini de belirtti.

Planlanan grev günleri
Binlerce çalışanın dahil olduğu grev günleri nisan ayının ilk haftasına kadar devam edecek. Açıklanan bilgilere göre mart ayının üçüncü haftasında 20 Mart Pazartesi, 22 Mart Çarşamba ve 24 Mart Cuma günlerinde seferler yapılmayacak. 

Ayın son haftasında 29 Mart Çarşamba, 30 Mart Perşembe günleri ile nisan ayında da 3 Nisan Pazartesi, 5 Nisan Çarşamba ve 7 Nisan Cuma günlerinde devam edecek.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: FNV

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.