Geçici hükümetin Adalet ve Güvenlik Bakanı Dilan Yeşilgöz geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklama ile Yahudi Soykırımı (Holokost) başta olmak üzere savaş suçlarının inkarı, küçümsemesi veya haklı çıkarılması ile ilgili yasa tasarısının sunulduğunu belirtti.

Hollanda’da ayrımcılık ve ırkçılık zaten yasak ve Holokost'un inkâr edilmesi de suçtu. Ancak bu henüz açıkça yasada belirtilmemişti. Bakanın açıklamasına göre yasada yapılan değişiklikle birlikte, belirtilen suçları işleyen kişilere en fazla 1 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

Konu ile ilgili “Bu tür korkunç insanlık suçlarının inkârı ne yazık ki günlük hayatın bir parçası. Sık sık antisemitizm canavarının başını kaldırdığını görüyoruz” şeklinde ifade kullanan Yeşilgöz. “Bu beni son derece endişelendiriyor ve bunu yanıtsız bırakamayız, çünkü Holokost'un bizlere öğrettiği ders, sadece bir tarih dersi değil.” dedi.

Bakanlık kaynaklarına göre yasada “Holokost” ibaresi yer almayacak ancak örnek olarak belirtilecek. Yasa değişikliği, mevcut ceza yasa maddesi 137c'yi, 'soykırım, insanlığa karşı suçlar ve savaş suçlarının aklanmasını, inkar edilmesini veya aşırı derecede küçümsenmesini' suç olarak belirleme ile tamamlamayı hedefliyor. 

Bu tanımlar, Uluslararası Ceza Mahkemesi ve Uluslararası Askeri Mahkeme (Londra Antlaşması) tarafından da belirlenen tanımlar. Hollanda Ceza Yasası değişikliği kararı da Avrupa direktifine dayandırılıyor. Direktif, AB üye devletlerinin 'soykırım, insanlığa karşı suçlar ve savaş suçlarının açıkça yüceltilmesini, inkar edilmesini veya aşırı derecede küçümsenmesini' yasal olarak cezalandırılabilir hale getirmeleri gerektiğini belirtiyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş