Merkezi İstatistik Bürosu (CBS) tarafından açıklanan verilere göre Hollanda’da sosyal ödenek (Bijstand) alan kişilerin sayısı 2013’den bu yana ilk kez 400 binin altına indi.

CBS’in Çarşamba günü açıkladığı rakamlarda hemen hemen her yaş grubunda ödenek alan kişilerin sayısında düşüş olduğu, sadece 45 yaş üstü grupta düşüşün daha az ilerlediği belirtildi. CBS rakamlarına göre ülke genelinde bu yıl sonbahar aylarında toplam 396 bin kişi sosyal ödenek alıyor.

Sayılar altı çeyrektir düşüşte
Elde edilen verilere göre son altı çeyrekte sosyal ödenek alanların sayısında düşüş yaşanıyor. Öte yandan bu yıl eylül ayında sosyal ödenek alan kişilerin sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 16 bin kişi daha az olduğu görülüyor. 

En az düşüş 45 yaş üstündeki kişilerde
Bir yılda sosyal ödenek alan kişilerin sayısındaki düşüşün en fazla olduğu grup 27 yaşına kadar olan gençler. Bu yaş grubunda Mart ayının sonunda bir yıl öncesine göre yüzde 15 ve Eylül sonunda ise yüzde 6 azalma görüldü. Eylül ayı sonunda sosyal ödenek alan gençlerin sayısı 33 bine geriledi.

27 ila 45 yaşları arasındaki grupta düşüş daha yavaş oldu. Bu yaş grubunda Mart ayının sonunda bir yıl öncesine göre yüzde 9 ve Eylül sonunda ise yüzde 7 azalma görüldü. Eylül ayı sonunda sosyal ödenek alan 27 ile 45 yaşları arasındaki kişilerin sayısı 135 bine geriledi.

Sosyal ödenek alanlar arasında en az düşüş 45 yaş üstü grupta gerçekleşti. Bu grupta geçen yılın aynı dönemine göre düşüş yüzdeleri son üççeyrekte yüzde 2 civarında kaldı. Eylül ayı sonunda sosyal ödenek alan 45 yaş üstü kişilerin sayısının 228 bin olduğu görüldü

Ödenek almaya başlayanlar daha az
Sosyal ödenek almaya başlayanlar ile ödenek almayı bırakanların sayıları kıyaslandığında, ödenek almayı bırakanların sayısının arttığı görülmekte. 

2022 yılı ikinci çeyreğinde 20,5 bin kişi ödenek almaya başladı ancak 18,4 bin kişi sosyal ödenek almayı bıraktı.

En fazla ödenek alan kişi Rijnmond bölgesinde 
CBS verilerine göre bu yıl Mayıs ayı sonunda, Hollanda'da 18 yaşından devlet emeklilik yaşına (AOW) kadar olan kişiler arasında her bin kişide 36 kişinin (Yüzde 3,6) sosyal ödenek alıcısı olduğu görülüyor. 

En yüksek yoğunluk, sırasıyla yüzde 5,6 ile Rijnmond, yüzde 5,1 ile Haaglanden ve yüzde 4,7 ile Groot Amsterdam işgücü piyasası bölgelerinde görüldü.

En düşük işgücü piyasası bölgesi ise yüzde 2,1 ile Zaltbommel, Culemborg ve Tiel belediyelerini kapsayan, Rivierenland bölgesi oldu.

2017 rakamlarına göre Hollanda’da 18 yaşından devlet emeklilik yaşına kadar olan kişiler arasında, her bin kişiden 44 kişisi (Yüzde 4,4) sosyal ödenek alıyordu.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.