Hollanda’da en yüksek idare mahkeme olan Merkez Temyiz Kurulu (CRvB ), mahkemenin verdiği kararı onadı ve genç bir influencer’ın aldığı ödeneği ve verilen para cezasını ödemesine hükmetti.

Çevrimiçi mağazalar ve moda markalarının kıyafetlerini instagram’da teşhir eden kadın, ödenek aldığı kuruma 16 bin euro geri ödeyecek. Ayrıca verilen 1236 euroluk para cezasını da ödemek zorunda kalacak.

İnstagram’da tanıtım yapan influencer
Krimpen aan den IJssel’da ikamet eden ve 2018 başından itibaren Ijssel belediyesinden sosyal ödenek alan kadın hakkında belediye bir soruşturma başlattı. Yürütülen soruşturmanın iddiası ise  kadının influencer olarak instagram üzerinden bazı mağazaların ve moda markalarının kıyafetlerini para karşılığı teşhir ettiği yönünde.  

Yürütülen soruşturmada kadının banka bilgilerinin de araştırıldığı, kadının gerçekten Instagram hesabında kıyafet reklamı yaptığının ortaya çıkartıldığını belirleyen belediye, en az bir internet mağazasının sitesinde de kadına ait fotoğraflar buldu.

Gelir değildi!
Kadına göre “tesadüfi ve herhangi bir gelir getirmeyen” işler olan bu paylaşımlar, aldığı ödenek için bir engel teşkil etmiyordu, çünkü karşılığında kıyafet alacaktı. 

Kadına göre aynı durum web sitesi için fotomodellik yaptığında da geçerliydi. Bu işler sadece ara sıra yapılan kısa fotoğraf çekimleriyle sınırlıydı ve çekim karşılığında de para yerine kıyafet verilecekti.

Hem ödeneği geri ödeyecek hem de para cezasını!
Belediyeye göre ise kadın gerek instagram’daki paylaşımları gerekse web sitesi fotoğraf çekimlerine karşılık para aldı. 

Gerekli olan belgeleri de gösteremediğini belirten belediyeye göre kadın, 2018 yılı haziran ayından 2019 yılı temmuz ayına kadar olan dönem içinde kendisine ödenen ödeneğin hepsini geri ödemek zorunda. Belediye kayıtlarına göre kadının ödemesi gereken miktar toplamı ise 16.108 euro.

Bunun yanı sıra 'para değeri olan faaliyetler' hakkında belediyeyi haberdar etmediği ve bilgi verme yükümlülüğünü ihlal ettiği için 1236 euro para cezasına çarptırıldı.

İlk itiraz ve mahkeme süresi
Belediyenin bu kararına itiraz eden kadın, belediyenin itirazını kabul etmemesi üzerine mahkemeye başvurdu. Ancak 2020 yılı nisan ayında görülen davadan da istediği sonucu alamadı.

Bunun üzerine Yüksek Mahkemeye başvurdu.  Bu başvurusunda da özellikle instagramda fazla takipçisi olmadığını ve toplamda sadece 22 adet kıyafet aldığını belirtti.

Mahkeme kararı Yüksek mahkeme de onandı
Dün Merkez Temyiz Kurulu (CRvB ) tarafından kamuoyu ile paylaşılan karara göre, kadınınbu faaliyetlerini ve sözünü ettiği alınan giyim eşyalarını da bildirmesi gerektiğine, ayrıca çevrimiçi mağazalar için yalnızca “ara sıra” fotoğraf çekildiği iddiasına ait bir doğrulama belgesinin olmadığına karar verildi. 

Kurula göre ayrıca, tanıtım faaliyetleri aracılığıyla “takipçi sayısının artmasına” yatırım yaptığına ve dolayısıyla bir ticari avantaj elde ettiğine karar verdi. Kurul kararındaki şu ifade dikkat çekti: “Daha geniş bir müşteri tabanıyla, giyim markaları ve çevrimiçi mağazalar için daha da ilginç bir iş ortağı olur ve para pazarlığı yapabilir.”

Kurul kadının belediyenin istediği 16.108 euro ödeneği ve buna ek olarak verilen1236 euroluk para cezasını geri ödemesine hükmetti.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın