Dördüncü Rutte hükümetinin düşmesinden sonra Hollanda siyasetinde yaşanan ‘yaprak dökümü’ bir çok partinin başkanının da değişmesine neden oldu. Yaklaşık üç ay sonra yapılacak genel seçimlerde seçim alanının nasıl şekilleneceği de yavaş yavaş daha belirgin hale gelmeye başladı.

Parti başkanlarının yeni yüzlerden oluşması seçimlerin nasıl sonuçlanacağı ihtimallerini de zorlaştırdı. Şuanda hangi partinin sandıktan galip çıkacağını kestirmek oldukça güç. 

Dilan Yeşilgöz'ün parti başkanlığına gelmesi neredeyse kesinleşti, GroenLinks-PvdA koalisyonu sandığa Frans Timmermans'ın liderliğinde gitmeye karar verdi. Çiftçi partisi BBB, Caroline van der Plas'ın liderliğinde seçim mücadelesine katılırken, aşırı sağcı ve ırkçı parti PVV, Geert Wilders'ın liderliğinde devam ediyor. 

VVD: Dilan Yeşilgöz ile seçime gidiyor
Rutte'dan sonra partinin başına kimin geçeceği kesinleşti. Geçtiğğimiz hafta pazar gününe kadar Dilan Yeşilgöz'ün dışında aday çıkmadı. VVD şu anda ulusal düzeyde hala en büyük parti, ancak bu özellikle partide yıllarca liderlik yapan Mark Rutte'nın sayesinde gerçekleşmiş bir başarı. Bu anlamda Dilan Yeşilgöz'ün seçimlerde nasıl bir başarı elde edeceği merak konusu oldu.

D66: Rob Jetten zorlu bir mirasla karşı karşıya.
D66 lideri Sigrid Kaag'ın yerine gelen geçici hükümetin İklim Bakanı Rob Jetten, zorlu bir mirası devr aldı. Hükümet D66'nin özellikle milyarlarca euroluk iklim önlemleri isteğini yerine getirse de bu durum anketlere olumlu yansımıyor. Parti anketlerde istediği sonucu henüz elde etmiş değil.

GroenLinks-PvdA: Frans Timmermans liderliğinde seçime giriyor
Yeşil Sol (Groen Links) ve İşçi Partisi (PvdA) genel seçimlere tek adayla girme kararı aldı. GroenLinks ve PvdA yönetimleri tarafından tek aday olarak öne çıkartılan Timmermns anketlerde oldukça iyi sonuçlar alıyor. Timmermans'ın seçimi kazanması için her durumda GroenLinks ve PvdA'nın saflarını sıkılaştırması ve olası bir anlaşmazlığın önüne geçmesi gerekiyor.

BBB: Eyalet Meclisi seçimindeki başarısını tekrarlamak istiyor
BBB, Eyalet Meclisi seçimlerinde en büyük parti olarak çıkan BBB partisinin genel seçimlerde nasıl bir oy oranına ulaşacağı konusu hala belirsizliğini koruyor. Partinin seçimlere Caroline van der Plas liderliğinde gireceği biliniyor. Bunun yanı sıra Peter Omtzigt’in seçimlere katılma kararı kesinleşirse, BBB'nin mevcut seçmeninin bir kısmını kaybedeceği yorumları yapılıyor. 

CDA: Henri Bontenbal hezimete uğrayan partiyi kurtaracak isim
Bu hafta pazartesi günü resmi olarak açıklama yapılacak olan CDA’da parti başkanlığına Henri Bontenbal’ın geleceği belirtiliyor. Bontenbal’ın Eyalet Meclisi seçimlerinde büyük hezimete uğrayan CDA’yı genel seçimlerde nasıl daha iyi bir konuma getirip getiremeyeceği ise bilinmiyor.

PVV: Geert Wilders, sağdaki rakiplerinden dolayı sıkıntılı
Sağ seçmenin oylarına talip olan PVV’nin Kasım ayındaki Genel Seçimlerde aynı kulvarda yarışacak olan JA21 ve Nederland's Belang’a karşı zorlanacağı yorumları yapılıyor. Geert Wilders’ın bu anlamda nasıl bir strateji uygulayacağı merak ediliyor. Ayrıca Eyalet Meclisi seçimlerinde BBB partisine oy kaptıran PVV’nin Omtzigt'in seçim mücadelesine katılması halinde daha da zorlanacağı belirtiliyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş