Hollanda'da yüksek teknolojiyle tasarlanan ve 3D yazıcıyla üretilen mini sırt çantalarını taşıyan özel eğitimli sıçanların, deprem, sel ve kasırga gibi doğal afetlerde çöken binaların altında kalanlara ulaşmayı kolaylaştırması hedefleniyor.

Hollanda'da Eindhoven Teknoloji Üniversitesi'nin eski öğrencilerinden Sander Verdiesen tarafından tasarlanan, 3D yazıcıyla üretilen sırt çantasında görüntü ve ses kaydı alabilmek için kamera ve mikrofon bulunuyor.

Konu ile ilgili çıkan haberlerde, sivil toplum kuruluşu APOPO tarafından Tanzanya'da özel eğitilen Afrika dev keseli sıçanların, sırtlarında taşıdıkları yüksek teknolojiye sahip mini sırt çantalarıyla depremzedelere ulaşmayı kolaylaştıracağı ifade edildi.

Amacın enkaz altında kalan kişiyle iletişime geçmek olduğunu belirten Verdiesen, sırt çantasındaki kamera ve mikrofonla alınan görüntülerin vericiyle ekiplere ulaştırılacağını kaydetti. Sıçanların ayrıca, enkaz altında birini bulduklarında boyunlarına asılan düğmeyi çekmek için eğitildikleri ve bu sayede kurtarma ekiplerine sinyal ulaştıracağı aktarıldı.

Sırt çantasında enkaz altında gaz olup olmadığını ölçmek için bir sensörün de bulunduğu belirtilen haberde, eğitimde henüz başlangıç aşamasında olunduğu ve bir Türk kurtarma ekibinin şimdiden ürünle ilgilendiği ve iş birliği yapmak istediği belirtildi. Sıçanların aldıkları bu özel eğitimde başarılı oldukları takdirde ödüllendirildiği bilgisi paylaşıldı.

Foto: APOPO

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.