Hollanda İstatistik Ofisi (CBS) tarafından pazartesi günü açıklanan rakamlar son beş aydır fiyatlardaki yükseliişin ülke genelinde dengelenemeye başladığını gösterdi.

Ağustos ayında mevcut sahibi tarafından satılan evler, bir yıl öncesine göre yüzde 9,6 daha pahalıydı. CBS ve Tapu ve Kadastro’nun Pazartesi günkü rakamlarına göre, Ağustos ayında sahibi tarafından satışa çıkartılan konutların fiyatları ortalaması 11,9 oldu.

Bilindiği üzere konut fiyatları 2013 yılında en düşük seviyedeydi. O tarihten bu yana fiyatlar sürekli olarak artmaya başladı. Bu yıl mayıs ayından eylül ayına kadar geçen beş aylık dönemde fiyatlardaki artış dengelenmeye başladı. 

Konut fiyatları 2013 Haziran ayına göre bu yıl eylül ayında fiyatlar yüzde 97,6 ve bir yıl öncesine göre ise ortalama yüzde 9,6 daha yüksek.

Tapu ve Kadastro kayıtlarına göre eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,3 oranında daha fazla olmak üzere, 17.631 konut el değiştirdi. Yılın ilk dokuz ayında, 2021’in ilk dokuz ayına göre yüzde 18’den fazla konut el değiştirerek, 141.758 adet konut satışı yapıldı. 

2022'nin üçüncü çeyreğinde el değiştiren konut sayısı 50.453 adet oldu. Bu, bir yıl öncesine göre yüzde 6.4 daha azdı. İkinci çeyrekte bir önceki yıla göre düşüş yüzde 10'dan fazla oldu. 

Bölgelere göre bakıldığında Drenthe hariç, tüm bölgelerde üst üste iki çeyrekte fiyat artışlarının dengelendiği görülmekte. CBS rakamlarına göre konut fiyat artışı yüzde 13,4 ile en fazla Flevoland ve Gelderland'da gerçekleşti. Limburg'daki fiyat artışı yüzde 9,6 ile en düşük seviyede kaldı. 

En fazla Amsterdam’da konut satışı oldu
Hollanda'nın tüm bölgelerine kıyasla 2022'nin üçüncü çeyreğinde Utrecht ve Amsterdam'da bir önceki yılın aynı çeyreğine göre daha fazla ev el değiştirdi. Rotterdam'da satışı yapılan konut sayısında düşüş oldu. Şehir bazında en az konut satışı ülke ortalamasının çok altında gerçekleşen Den Haag’da görüldü.

Sahibi tarafından satışa çıkartılan konutların fiyatları ülke ortalaması 11,9’ken dört büyük şehirdeki fiyat artışları ortalamanın altında kaldı. En yüksek fiyat artışı ise yüzde 10,9 ile Rotterdam’da görüldü.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.