Ulusal Kriminal Soruşturma Departmanı’nın (Rijksrecherche) belirttiğine göre, devlet görevlilerine aracılar aracılığıyla rüşvet vermek bir kazanç modeline dönüşmüş durumda. Rijksrecherche Genel Müdürü Arthur van Baaren, NRC gazetesine verdiği bir röportajda, yolsuzluk yapan memurlar ile suç örgütleri arasında olan aracıların arttığı ve bunun yeni kazanç modeli haline geldiğini kaydetti.

Daha önceden, yolsuzluk yapan bir görevli ile suçlunun birbirlerini genellikle okul veya mahalle gibi ortamlardan tanıdığını belirten Van Baaren, bu yöntemin değiştiğini, şimdi aracıların bilinçli bir şekilde rüşvet verilecek devlet görevlilerini araştırdığını dile getirdi. 

Van Baaren, gazeteye verdiği demeçte, "Bu aracılar, elde ettikleri bilgileri bir veya birden fazla suç örgütüne satıyorlar." şeklinde ifade kullandı.

Rijksrecherche tarafından yapılan bu açıklama,  kripto telefonlardan elde edilen veriler üzerine yapılan araştırmaya dayanıyor. Açıklamaya göre suçluların elde etmeye çalıştığı bilgilerin içerisinde “isimler, adresler, plaka numaraları, pasaport veya ehliyet numaraları” gibi kişisel veriler yer alıyor. Van Baaren ise devlet kurumlarının bu konuda hala çok “saf” olduğunu, memurların ellerindeki bilgilerin suçlular için büyük bir ilgi uyandırdığının farkında olmadığını veya bu konuda yeterince bilinçli davranmadıklarının altını çiziyor. 

Van Baaren açıklamasında, araştırılan olay sayısının yıllardır oldukça istikrarlı olmasına rağmen, özellikle son zamanlarda arttığından endişe duyduğunu dile getirdi. Sözü edilen aracıların suçlulara yardımcı olmasının şaşırtıcı olduğunu belirten Van Baaren, "Uyuşturucu piyasasına dahil olan büyük miktarda para göz önüne alındığında, bu beni çok endişelendiriyor. " dedi.

Rijksrecherche Genel Müdürü, pasaport çıkartmak gibi bazı görevler için sertifikalı personelin görev alması talebinde bulunurken, “Bir sabıka kaydı belgesinin (VOG) her zaman yeterli olmadığı durumlar var. 2022'de yolsuzluk ve bilgi sızdırma konularında iddiası ile 49 olayı soruşturmaya aldık.” şeklinde konuştu.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.