Koronavirüs pandemisi sırasında, birkaç bin kişi kalp rahatsızlıkları nedeniyle hayatını kaybetti. Bunların yaklaşık yarısı muhtemelen daha erken anjiyo olmalıydı, ancak o dönemde düzenli sağlık hizmetlerinin neredeyse tamamen durması, bunu mümkün kılmadı.
Sağlık ekonomisti Eline van den Broek-Altenburg, 2018-2021 yılları arasında Hollanda'da kalp hastalığı teşhisiyle hastaneye yatırılan yaklaşık 113 bin kişinin tıbbi bilgilerini inceledi. 2020 ve 2021 yıllarında, her iki hasta grubunda da 2018 ve 2019 yıllarına göre daha fazla ölüm yaşandığı tespit edildi.
Anjiyo tedavilerinin ertelenmesi, özellikle tanı konulduktan birkaç gün sonra tedavi edilmesi gereken kişiler arasında ölümlere neden oldu. Anjiyo tedavisi için daha uzun süre bekleyebilecek kişiler arasında da ölüm oranları oldukça yüksek çıktı. Doktorlar o dönemde genellikle hayati tehlikede olabilecek ve hemen yardım gerektiren kişilere odaklanmışlardı.
Tedavilerin ertelenmesinin başka bir sonucu daha oldu. Gecikmeli olarak anjiyo yapılan insanlar, daha sonra sık sık yeniden şikayetler yaşadılar ve bu sefer hızlı bir şekilde tedavi edilmeleri gerekti. Bu nedenle, 2021 yılında oldukça fazla kişiye acil müdahale yapılmak zorunda kalındı.
Yıllarca süren kalp hastalıklarından kaynaklı ölüm sayılarının azalma trendine rağmen, pandemi bu azalmayı tersine çevirmiş oldu.
Van den Broek-Altenburg, pandeminin uzun vadeli etkilerini ve kalp hastalıkları kaynaklı ölümlerin pandemi sonrası azalıp azalmadığının da araştırılması gerektiğini belirtiyor.
©Sonhaber.eu
Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.
WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın
Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.