RIVM ve Hollanda Sağlık Araştırmaları Enstitüsü'nün (Nivel) corona pandemisinin etkileri üzerine yaptığı geniş çaplı araştırmaya göre, bu yıl hafıza ve konsantrasyon problemleri yaşayan çok daha fazla yetişkin, aile hekimine başvurmak zorunda kaldı. 

2023'ün ilk çeyreğinde özellikle 45-74 yaş arası bilişsel problemler nedeniyle aile hekimlerine başvuranlarda artış yaşandı. Bu sayı, 2019’un başında benzer problemler için yardım arayan yetişkinlere göre yüzde 40 daha fazla.

Araştırma ile ilgili yapılan açıklamada normal şartlarda bu yaş grubundaki kişilerin aile hekimlerine bu rahatsızlık nedeniyle çok daha az başvuru yaptığı ancak pandemiden sonra durumun değiştiği belirtildi.

‘Hızlandırılmış yaşlanma’ 
Groningen kriz, güvenlik ve sağlık profesörü ve RIVM ile Nivel adına araştırma yapan grubun başkanı Michel Dückers, gelişmelerin endişe verici olduğunu dile getirdi.  

Dückers “Uzun vadeli etkiler hakkında hâlâ çok şey bilmiyoruz, ancak pandeminin önemli ölçüde ‘hızlandırılmış yaşlanmaya’ yol açabileceği izlenimi oluşmaya başladı.” dedi.

Araştırma sonucuna göre sadece 45 yaş üstündeki kişiler bilişsel gerileme yaşamıyor. 25 ila 44 yaş arası insanların yüzde 31'i hafıza problemleri nedeniyle daha fazla aile hekimine başvuruyor. Bu oran 75 yaş ve üzeri kişilerde yüzde 18. Gençlerde (25 yaş altı) ise doktora başvuranların sayısı daha düşük. 

Bilişsel problemlerdeki artışın, resmi olarak corona nedeniyle olduğu kanıtlanmamış olsa da araştırmacılar, corona pandemisinin sonuçları hakkındaki daha fazla bilgiye sahip olunduğunu ve bu sonucun görünen tabloyla uyumlu olduğunu düşünüyor. Corona virüsünün tüm bu problemlere nasıl yol açtığı ise hala tamamen anlaşılmış değil.

Pandemi sonrası vakalar gribe göre daha fazla 
Bu durum için bir olası açıklama, Covid-19'a karşı alınan önlemlerin, başlangıçta hafıza ve konsantrasyon problemleri olan kişilerin hızlı bir şekilde gerilemesine yol açmış olabileceği yönünde.

Araştırma lideri Dückers'a göre bu durumun  bir Covid-19 enfeksiyonunun ardından bazı kişilerin “uzun süreli Covid” yaşamasından da kaynaklanabilir.  Profesör, hafıza ve konsantrasyon sorunlarının "uzun Covid" durumunda çok yaygın olduğunu gösteren çeşitli çalışmalara dikkat çekti ve grip gibi diğer enfeksiyon hastalıklarının da bu tür belirtilere yol açabileceğini kaydetti.

Bunun yanı sıra uzmanlar, Covid-19 enfeksiyonunun ardından görülen uzun süreli hafıza ve konsantrasyon sorunlarının, gripten sonraki vakalardan daha fazla olduğunu belirten birden fazla bilimsel çalışmaya dikkat çekiyor.

©Sonhaber.eu 

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.