Hollanda’da savcılık ilk kez yurtdışındaki bir kişi hakkında, Hollandalı bir siyasetçiyi tehdit ettiği için dava açtı. Savcılık, Schiphol'da ekstra güvenlikli bir mahkemede gıyabında yargılanan Pakistanlı kriket oyuncusu sanık Halid Latif için 12 yıl hapis cezası istedi. Sanık ve avukatı savunma hakkı bulunmasına rağmen mahkeme salonunda yer almadı.

2018 yılında Wilders'in Hz. Muhammed hakkında hazırladığı karikatür yarışmasına yanıt olarak, bir video yayınlayan 37 yaşındaki Halid Latif, videosunda PVV liderinin öldürülmesini teşvik etmek için 27.000 euro para teklif etmişti.

Latif'in videoyu kendisinin mi yoksa başkasının mı çevrimiçi olarak yayınladığı bilinmiyor ancak savcılığa göre video kamerasının karşısında sakin bir şekilde oturan ve direk olarak kameraya konuşan Latif, ‘bu mesajı dünyaya göndermeyi’ ve insanları harekete geçirmeyi amaçladı. 

‘Cinayet, Hollanda hukuk sistemine bir saldırı anlamına gelir’
Savcılık açıklamasında, insanların gerçekten harekete geçmeye ‘istekli’ oldukları vurgulanırken, Ağustos 2018'de Pakistanlı bir kişinin PVV parti başkanını öldürme planıyla Den Haag’a seyahat ettiği hatırlatıldı. 

Bu kişinin Latif'in çağrısından ilham almış olabileceğine dair bir işaret yok ancak savcılığa göre video o dönemde çok kez paylaşıldı. Savcılık ayrıca bu eylemin gerçekleşmesi halinde sadece Wilders’a bir saldırı olmayacağını aynı zamanda tüm Hollanda hukuk sistemine yönelik bir saldırı olarak görülmesi gerektiğini vurguldı.

Öte yandan Hollanda'nın Pakistan ile iade anlaşması yok. Başka bir değişle Latif mahkum olsa dahi, Pakistan hükümetinin bu kişiyi Hollanda'ya iade etmek gibi bir zorunluluğu bulunmuyor. 

Wilders: “Merhamete ihtiyacım yok”
PVV lideri Wilders, mahkemede yaptığı konuşmada zaten on dokuz yıldır ağır güvenlik önlemleri altında yaşadığını belirtti ve birçok temel şeyi artık serbestçe yapamadığını söyledi. "Başa çıkmayı öğreniyorsunuz ama asla alışamıyorsunuz” şeklinde ifade kullandı. Wilders hakime, “Merhamete ihtiyacım yok ama bunun benim ve ailem için ne anlama geldiğini anlamanızı istiyorum.” dedi.

Wilders’ın karikatür yarışması
Wilders, Mayıs 2018'de bir çağrı yapmış ve Hazreti Muhammed'in karikatürlerini göndermeleri için çağrıda bulunmuştu. Bu çağrısından sonra yurtdışından ve özellikle Pakistan'dan, çok sayıda nefret dolu tepki ve tehdit aldı. PVV lideri bu tehditleri hâlâ almaya devam ettiğini belirtiyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş