Tüm dünyada etkili olan ve bir dönem yaşamı durma noktasına getiren Korona virüs henüz yok olmadı. İlk tanımından sonra çeşitli varyasyonlarla kendini gösteren korona virüse karşı, önceki yıllarda olduğu gibi, sıkı bir aşılama politikası uygulanmıyor ancak özellikle risk grubunda olan kişilerin belirli dönemlerde Korona aşısı olması tavsiye ediliyor. 

Rijksoverheid tarafından yapılan son açıklamada da bu konuya dikkat çekilerek, belirli kronik rahatsızlığı bulunan, her yıl grip aşısı yapılması tavsiye edilen veya doğrudan hasta teması olan sağlık çalışanlarının içerisinde bulunduğu risk grubundaki kişilerin, bu yıl sonbahar aylarında korona aşısı olabileceği hatırlatıldı. 

Korona aşısının, korona nedeniyle hastaneye kaldırılma veya ölüme karşı korunmayı sağladığı belirtilen açıklamada, aşı yaptırması tavsiye edilen kişiler şu şekilde sıralandı:

  • Hollanda'da yaşıyorsan ve 60 yaş ve üzerindeysen;
  • Hollanda'da yaşıyorsan, 18 yaşında veya daha büyüksen ve yıllık grip aşısı davetiyesi alıyorsan (örneğin kardiyovasküler hastalık, diyabet veya akciğer hastalığı nedeniyle);
  • Tıbbi riskin yüksekse (örneğin ciddi bir bağışıklık bozukluğun varsa);  bu aynı zamanda çocukların için de geçerli;
  • Hamileysen;
  • Sağlık hizmetlerinde çalışıyorsan ve doğrudan hasta iletişimin varsa.
  • Bazen bu grupların dışında kalsan da örneğin, ailede sağlık durumu hassas olan biri varsa.

Korona aşısını nasıl yaptırabilirsiniz?
60 yaşında veya daha büyük kişilere RIVM'den korona aşısı olmak için bir davet mektubu gönderiliyor. Diğer yaş grubunda olanlar veya risk grubunda bulunanlar ise GGD'den randevu alarak aşı yaptırabiliyor. 

Banner Turks 980 x 200

Aşı randevusu 16 Ekim 2023'ten itibaren planjeprik.nl web sitesi üzerinden DigiD kodu ile veya mesai saatleri içerisinde 0800-7070 numaralı telefondan alınabiliyor. 

Korona aşısı, 2023 yılı Aralık ayı sonuna kadar GGD tarafından gerçekleştirilecek. Hamileler ve yüksek risk grubunda bulunan kişiler 2024 yılı boyunca da korona aşısı olabilecek. Korona aşısı randevusu ev doktorundan alınacak bir sevk kağıdı ile GGD’lerde yaptırılabilecek.

Korona aşısı herkes için neden zorunlu değil?
Hollanda'da herkesin korona aşısı olması şart değil.  Halk arasında Covid-19’a karşı geniş bir koruma oluşturuldu. Bunun nedeni daha önceki aşılar, daha önce geçirilmiş korona enfeksiyonları veya her ikisinin birleşimidir.  Korona virüsün Omikron mutasyonu da daha az patojendir.

Konuyla ilgili daha detaylı bilgi almak için mijnvragenovercorona.nl sitesini ziyaret edebilir veya 1400'ü arayabilirsiniz.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş