Hollanda’da otobüs şoförleri yarın daha adil bir toplu iş sözleşmesi için üç günlük greve gidiyor. Şoförler bu uyarı grevinin, işverene yönelik olduğunu ve grev nedeniyle zorluk yaşayacak olan yolcular nedeniyle üzüntü duyulduğunu belirtiyor.

Daha önce yürütülen toplu iş sözleşmelerinde işverenlerden yeterli derecede yanıt alamayan otobüs şoförleri Çarşamba günü üç günlük greve gitme kararı aldı. Binlerce şoförün katılacağı grevde, farklı bir toplu iş sözleşmesine dahil olan Den Haag ve Rotterdam’daki şoförler yer almayacak. Grevden hangi bölgelerin tam olarak etkileneceği Çarşamba günü belli olacak.

İşçi sendikası FNV yetkilisi Marijn van der Graag tarafından Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri gerçekleştirilecek greve yönelik yapılan açıklamada, “Bu grev aslında işverenlerin adil bir toplu iş sözleşmesine yanaşmamalarından kaynaklanmaktadır.” İfadesine yer verildi. Van der Graaf, “Sürücüler gerçekten bıkmış durumda ve burada bırakmayı düşünmüyorlar. Adil bir toplu iş sözleşmesi yapılana kadar devam edecekler.” dedi.

Otobüs şoförleri maaşlara yapılacak yüzde 10’luk zammın yanı sıra iş yoğunluğunun azaltılması ve personel sıkıntısına bir çare bulunmasını talep ediyor. FNV yetkilisi van der Graag’da bu konuya değindiği açıklamasında birçok şoförün yaşanan iş yoğunluğu nedeniyle hasta kaldığını belirtti ve “Bu daha da fazla iş baskısı yaratıyor. İşverenlerin buna dikkat etmesinin tam zamanı.” şeklinde konuştu.

Otobüs şoförlerinin grev kararını “anlaşılmaz” olarak nitelendiren Toplu Taşıma İşverenleri Derneği (VWOV) Başkanı Fred Kagie, bu yılın sonunda sona erecek bir toplu iş sözleşmesi için grev yapılmasının anlamsız olduğunu belirtti. Kagje “FNV'yi zaten birkaç kez davet ettik. Ancak sendikanın şu anda belirlediği örneğin çalışma baskısı ile ilgili talepleri gelecekle ilgili. Bu gereksinimlerin mevcut toplu iş sözleşmesinde geriye dönük olarak nasıl getirilebileceğini anlamıyorum.” dedi 

Fred Kagje işveren sendikası CNV’nin toplantılara katılmaya hazır olduğunu belirtirken, FNV sendikasına da “Masaya gelin ve kampanya yürütmeyi bırakın.” çağrısı yaptı. Geçtiğimiz ay şoförlerin grevi sonrasında işverenlere masaya tekrar oturmaları için beş hafta süre tanınmıştı. FNV sendikasına göre bu hiç gerçekleşmedi.

VWOV, geçen hafta CNV sendikası ile bir anlaşma imzaladı ve şoförlere kasım ayında, bir sefere mahsus olmak üzere 1000 euro ödenmesine karar vermişti.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.