Otizme dikkat çekmek ve bu konuda farkındalığı artırmak hedefi ile tüm dünyada 2 Nisan, Otizm Farkındalık Günü olarak kutlanıyor. Hollanda’da bu nedenle 25 Mart ile 2 Nisan tarihleri arasında otizm haftası gerçekleştirilecek. 

Hafta içerisinde yapılacak etkinliklerle vatandaşların bu konuda daha fazla bilinçlenmesi sağlanmaya çalışılacak. Bu yıl düzenlenen Otizm haftasının ana teması “diversiteit” yani “çeşitlilik”.

Konu ile ilgili olarak Sonhaber’e açıklamalarda bulunan, kendisi de otistik bir vatandaş olan Birsen Başar, toplum içerisinde bu konuya gerekli ilginin gösterilmediğini ve özellikle farklı etnik kökene sahip kişiler arasında otizmin yeterli derecede bilinmediğini kaydetti.

Hollanda’nın Breda kentinde doğup büyüyen Türk kökenli Birsen Başar, Hollanda Otizm haftası için farkındalığı artırmak ve özellikle farklı etnik kökenli vatandaşlara ulaşmayı hedeflediğini dile getirdi. Başar düzenlenen otizm haftasında bir seminer verecek.

Hollanda Otizm Derneği’nin (NVA) 9 yıldır otizm elçiliğini yürüten Başar, aynı zamanda Hollanda Otizm Araştırma Enstitüsü NAR'da otizm araştırmaları yapıyor.

Katılımcıların sadece yüzde 2’si göçmen kökenli
Bu araştırmalara katılanların yüzde 98’inin Hollandalılardan oluştuğunu belirten Başar, etnik kökenli vatandaşlar arasında oranın sadece yüzde 2’lerde kaldığını ve bu nedenle göçmen kökene sahip otistik kişiler hakkında yeterli veri toplanamadığını dile getirdi.

Otizm hala tam olarak bilinmiyor
Başar son 14 senedir Türk toplumu içerisinde gelişimsel bir bozukluk olan otizmi anlatmaya çalıştığını belirtirken, “Toplumumuzda maalesef otizm hala az biliniyor. İnsanlar çok zorluk çekiyor, aileler çocukları otizmli diye utanıyor, gelecek için kaygılanıyor. Eğer bu kişiler yapılan araştırmalara katılırlarsa o zaman ‘bakın bu topluluk içerisindeki sorunlar veya bu grupların daha çok zorluğu var’ diye biliriz.” dedi.

Farklı etnik kökene sahip otizmlilerin NAR’ın araştırmalarına katılmaya davet eden Başar, bu sayede bu grupların da “görünür” ve “bilinir” olacağını dile getirdi. Başar “NAR araştırmaları Hollandaca yapılıyor. Ancak yakın bir süre içerisinde bunu Türkçe olarak da yapacaklar.” dedi.

Alınacak sonuçlar çok önemli
NAR araştırma sonuçları akademik düzeyde değerlendirildiği gibi aynı zamanda gerek hükümet gerekse diğer kurum ve kuruluşların başvuru kaynağı oluyor. Başar bu anlamda araştırmaya katılmanın çok önemli olduğunu bir kez daha yineledi.

Bu arada hem Türk toplumuna hem de NAR gibi kurumlara yönelik bir eleştirisi olduğunu da belirten Birsen Başar, Türk toplumu içerisinde otizm konusunda yeterli destek ve ilginin olmadığını, Hollandalı kurumlarının ise etnik kökenli otizmliler konusunda fazla çabalamadığını dile getirdi.

Medya otizme bakış açısını değiştirdi
Türk toplumunda 14 yıl önce bu konuda konuşmanın dahi çok zor olduğunu belirten Birsen Başar, geçtiğimiz dönemde Türk televizyonlarında yayınlanan “Mucize Doktor” dizisinin halkın bu konudaki bakış açısını değiştirdiğini dile getirdi. Başar “Türkiye’ye bakarak Hollanda’da otizmli çocukları olan Türk ailelerin daha çok inkar ettiklerini ve çevreleri tarafından bilinmesini istemediğini görüyorum. Aileler halen daha çocuklarından utanıyorlar. Bu nedenle hazırladığımız bilgilendirme toplantılarına da gelmiyorlar. Otizmin erkeği veya kadını yok. Bu konuya daha fazla dikkat vermemiz gerekiyor.” dedi. 

Otizm haftasının teması: Çeşitlilik
Kendisi de otizmli olan Birsen Başar, bu yılki otizm haftası temasının kendi için de birçok şeyi ifade ettiğini dile getirdi. Başar, “Toplum içerisinde genelde erkekler ve çocukların otizmli olduğu düşünülüyor ancak kadınlarda da görülüyor. Otizmli olup çalışan, otizmli kadınlar veya farklı etnik kökene sahip otizmliler, hepsi “çeşitlilik” kavramının içinde bulunuyor.” şeklinde ifade kullandı.

Son olarak otizme senede bir sefer değil her zaman ilgi verilmesi gerektiğini belirten Birsen Başar birçok ailenin bu konuda zorluk çektiğini dile getirdi ve “Toplantı planlıyoruz ama sonra gününü ileriki bir tarihe atıyorlar. Bence önemli olan şeyi önemsizleştiriyorlar. NAR’ın araştırmasına katılmak isteyen ancak Hollandacası yeterli olmayanlar bana da yazabilir.” dedi.

NAR araştırmasına katılmak için bu linki zyaret edebilirsiniz.

Birsen Başar kimdir?

Birsen Basar
Doğup büyüdüğü Hollanda'nın Breda kentinde belediyede memur olarak görev yapan, aynı zamanda üniversite öğrencisi Birsen Başar, 4 yıllık yüksekokulu 2 yılda tamamladı. Başar 9 yıldır da NVA'nın otizm elçiliğini yürütmekte.

Uzun yıllardır otizm konusunda çalışmalara imza atan Başar, Hollanda ve Türkiye'de sayısız konferansa katıldı ve otizmle ilgili yazdığı üç kitap ülkede büyük ilgi gördü. Başar 2022 yılında da "Otizmli çocuğu olan veliler streslerini nasıl azaltabilir ve nasıl güçlü kalabilir" konulu çalışmasıyla katıldığı Hollanda Otizm Derneği (NVA)’nin yarışmasında,  "Yılın Tezi" ödülünü aldı. 

Birsen Başar'a [email protected] mail adresinden ulaşabilirsiniz

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.