Ölümcül hastalara hayatlarına son verme imkanı sağlayan Ötanazi Uzmanlık Merkezi’ne yapılan başvurular artıyor. Merkez tarafından açıklanan son yıllık rapora göre 2021 yılına göre geçtiğimiz yıl yapılan başvuru sayısında yüzde 11’lik bir artış yaşandı.

Kurum tarafından yayınlanan rapora göre; 2022 yılında kuruma 4 bin 159 kişinin ötanazi başvurusu yaptı ve 1240 kişiye ötanazi uygulandı. 2021 yılında kuruma 3 bin 689 kişi başvurdu ve bunlardan  1117 kişiye ötanazi uygulandı.

Daha önceki yıllarda Gönüllü Hayatına Son Verme Derneği (NVVE) olarak tanınan Ötanazi Uzmanlık Merkezi’ne yapılan başvurularının yaklaşık üçte biri ötanazi ile sonuçlanıyor. Üçte ikisi başvuruyu geri çekiyor veya ötanazi yasasının tüm koşullarını karşılamıyor.

Ölümcül hastalara yasal ötanazi hakkı tanınan Hollanda’da bu hakkı elde etmek için yasanın belirlediği bazı şartların karşılanmış olması gerekiyor. Merkeze başvurular; herhangi bir sebeple ötanazi istekleri ev doktorları tarafından kabul edilmeyen ve iyileşme umudu olmayan hastalar tarafından yapılıyor.

Konu ile ilgili Trouw gazetesinde yer alan bir haberde ise nüfusun giderek yaşlandığı ve bu durumun hayatına son vermek isteyenlerin sayısını artırdığına dikkat çekildi. Gazeteye göre insanların kendi yaşamları hakkında karar vermek istemesi ve ötanazinin daha bilinir bir hale gelmesi de sayıların artmasına neden oldu.

Başvurular her yıl ortalama yüzde 10 artıyor
Ötanazi taleplerinin sayısı her yıl ortalama yüzde 10 oranında artıyor. Elde edilen bilgilere göre Hollanda’da 2016 yılında 1796 ve 2017 yılında 2 bin 500 ötanazi başvurusu gerçekleşti. 2021 yılında kuruma yapılan başvuru sayısı 3 bin 689 oldu. Sadece 2020'de sayılar, korona tedbirlerinden kaynaklı geçici olarak kapalı olan merkez nedeniyle düştü.

Hollanda ötanazi yasasını uygulayan ilk ülke
Hollanda, 2002 yılında 12 yaşından büyüklere ötanazi hakkı tanıyan dünyadaki ilk ülke oldu. Ancak 12 yaşından küçüklere ölüm hakkı ilk kez Belçika'da hayata geçirildi.

Belçika, 2014 yılında, iyileşme umudu olmayan ve büyük acı çeken 12 yaşından küçük çocuklara ötanazi hakkını yasal hale getirdi.
© Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş