Faturaları ödeyememe endişesi her zamankinden daha fazla. Düşük gelirliler geçimlerini sağlamak için her ay yüzlerce euroluk (kira veya sağlık ödeneği gibi) devlet desteğine ihtiyaç duyarken, orta gelirlilerin çoğunluğu da ciddi para kaygıları yaşıyor.

Merkezi İstatistik Ofisi CBS'ye göre Hollanda ekonomisi görünüşte iyi gidiyor olsa da, birçok vatandaşın mali durumu farklı bir tablo çiziyor. EenVandaag'ın yaklaşık 25 bin üyesinin bulunduğu Opiniepanel anketi vasıtasıyla elde ettiği rakamlara göre, düşük gelirlilerin yanı sıra orta gelirli vatandaşlar arasında da ay sonunu getirme kaygısı giderek artıyor.

Başbakan Rutte ve önümüzdeki yılın bütçesi üzerine çalışmalar yapan bakanlar ve parti yetkilileri, bu akşam, ülkede sürmekte olan çok sayıda krizi görüşmek üzere toplanacak, ankete katılanlar ise, sürekli artan fiyatların kesinlikle gündemin ilk maddesi olması gerektiğini belirtiyor. 

Hem düşük hem de orta gelirlilerin endişesi artıyor
Anket sonuçlarına göre katılımcıların yüzde 64’ü “Satın alma gücü” konusunda endişe yaşıyor. Günlük yaşamda da büyük bir grubun ödemeler konusunda sıkıntı yaşadığı görülüyor. 

Örneğin, düşük gelirlilerin çoğunluğu (yüzde 54) ve orta gelirlilerin dörtte biri (yüzde 26) market harcamalarında sorun yaşıyor. Her on düşük gelirliden üçü (yüzde 29) yakın zamanda bir enerji faturasını ödeyemediğini belirtirken, orta gelirlilerin yüzde 12'si son zamanlarda aynı problemi yaşadığını söylüyor.

Toplumun zengin veya fakir kesimleri aynı düşünceyi paylaşıyor: Hükümet şimdi alt ve orta gelirlere destek vermeli. 

Bireysel olarak kendi satın alma gücünden endişe duyanların sayısı Mart ayında azınlıktayken (yüzde 44) şimdi üçte ikiye (yüzde 67) yükseldi. 

Anket sonuçlarından ortaya çıkan bir başka çarpıcı sonuç: Alt gelirlerden sonra orta gelirlilerin büyük bir çoğunluğu da artık ciddi para kaygıları yaşıyor.

Bu akşam saatlerinde yapılacak Catshuis görüşmelerine yönelik katılımcıların yaptığı eleştirilerin başında ‘hükümetin son anda olaylara müdahale etmesi’ geliyor. 

Bir katılımcının “Her zaman olduğu gibi, sadece çok geç olduğunda müdahale ediyorlar. Bu, azot ve ödenek meselesinde de oldu. Benimki gibi aileler batıyor.” yorumu oldukça dikkat çekici.

“Devlet desteği çok önemli”
Düşük gelirlilerin yarısı (yüzde 49), verilen devlet desteğinin geçimlerini sağlamaları için çok önemli olduğunu, hatta bunun muhtemelen yeterli olmayacağını söylüyor. Bu kişilerin yarısı ise ekstra olarak ayda en az 250 euroya ihtiyaç duyduklarını belirtiyor.

Bu konuda bir katılımcı şunları dile getiriyor: Her şey çok hızlı yükseliyor. Sadece enerji faturaları için ayda yüzlerce euro ek ödeme yapmam gerekiyor. Aylık fatura bedelini daha da artırmayı göze alamam, bu yüzden yıl sonunda bir felaket olacak.

Yüksek gelirliler de destek bekliyor
Katılımcıların çoğu zor zamanlar geçiren insanların sayısının arttığını ve mümkün olan en kısa sürede bu gruba destek verilmesi gerektiğine inanıyor. Bu desteğin daha çok alt ve orta gelirlileri ilgilendirdiğine inanılsa da yüksek gelirlilerin yüzde 12’si aynı devlet desteğinin kendilerine de verilmesi gerektiğini belirtiyor.

Ankette ortaya çıkan verilere göre; yüksek gelirlilerin büyük bir çoğunluğu (yüzde 69) zaten yeterince vergi ödediklerini düşünerek fazladan vergi ödemek istemiyor. Verilecek devlet desteğinin ise ‘başka bir yerden’ gelmesi gerektiğini savunuyor.

“Kriz zamanlarında çıkar sağlayan şirketlerden alınsın”
Devlet insanları nasıl desteklemeli? Panel üyelerine göre hükümet verilecek devlet desteğini “kriz zamanlarında çıkar sağlayan şirketlerden” karşılamalı. Katılımcıların yüzde 86’sı satın alma gücü açığını kapatmak için “beklenmedik” bir vergiyi savunuyor. Asgari ücreti daha hızlı ve daha fazla artırmak veya gelir yerine varlıklardan daha fazla vergi almak da popüler seçeneklerden.

Hükümete güven düşük seviyede
Katılımcıların yalnızca onda biri (yüzde 11), hükümetin satın alma gücü kaybını ortadan kaldırmak için hızlı şekilde önlem alacağından emin ancak yüzde 84 bunun tam tersini düşünüyor. 

Foto: Christian Dubovan - Unsplash

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın