Geçici kabine Pazartesi günü Hollanda Demir Yolları’nın (NS) talebini onayladı. Buna göre tren fiyatları gelecek yıl yüzde 3,5 oranında zamlanacak. Bu artış, enflasyon düzeltmesinin üzerine eklenecek. Buna göre 2024'de fiyatlar yüzde 6,6 oranında artacak. 2026'da ise yüzde 3,5'lik ek bir artış daha yapılacak.

Devlet Sekreteri Vivianne Heijnen (Altyapı) son yıllarda bilet fiyatlarının sadece sınırlı bir düzeyde zamlandığını, ayrıca NS’in personel ve enerji giderlerinin de büyük ölçüde artığını belirterek, şirketin zam talebine onay verildiğini kaydetti.

Yüzde 3,5’lik zam önümüzdeki yıl gerçekleşecek enflasyon düzeltmesinin üzerine eklenecek. Merkezi Planlama Bürosu (CPB) 2024'te enflasyonun yüzde 3,1 olmasını bekliyor. Bu anlamda hesaplandığında yüzde 3,5'lik artışla birlikte, tren biletleri yüzde 6,6 oranında daha pahalı hale gelecek. Yani 20 euro'luk bir yolculuk ücreti 21,32 euroya çıkacak.

Yolcu organizasyonu Rover, bu karara tepkili. Bu yılın başında fiyatların zaten yüzde 5,5, aboneliklerin ise yüzde 11 oranında zamlandığına dikkat çeken Rover, yeni zamla birlikte birçok kişi için tren seyahatinin “karşılanamaz” olacağını kaydetti.

Tren biletlerinde 2026'da muhtemelen başka bir artış daha olacak. NS, yoğun saatlerde bilet fiyatlarının yüzde 10 daha pahalı, sakin saatlerde ise aynı oranda daha ucuz yapmayı düşünüyor. Ancak bu değişikliğin yapılıp yapılmayacağı henüz kesin değil. 

Önümüzdeki yıl tren biletlerinin yanı sıra diğer toplu taşıma ücretlerinde de muhtemelen artış olacak. Şehir içi ve bölgesel taşımacılıktaki ücretlerin gelecek yıl yaklaşık yüzde 10 oranında artması bekleniyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş