2024 yılında online ikinci el mağazalarında satış yapanlar dikkat. AB kuralları gereği 30 parça veya 2000 euro’nun üzerinde satış yapanların bilgileri otomatik olarak Vergi Dairesine gönderilecek.

Avrupa Birliğinde 2024'ten itibaren geçerli olan kural gereği, online satış mağazalarında ikinci el eşya satışı yapan kişilerin bilgileri, belirli miktarı geçtiği takdirde Vergi Dairesine bildirilmek zorunda olacak. Vinted gibi ikinci el eşya satışı yapılan siteler üzerinden yapılan bu satışlarda vergi ödememek için dikkatli davranılması gerekiyor. 

Haziran ayında açıklanan bu bilgilerden sonra birçok satıcı kafa karışıklığı yaşadı. Hollanda’da da yürürlüğe girecek olan yeni AB kuralının tam olarak kimler için geçerli olduğu, nasıl işleyeceği ve ne zaman vergi ödenmesi gerekeceği konularını sizler için bir araya getirdik.

Ne zaman yürürlüğe girecek? İşleyişi nasıl olacak?
Avrupa DAC7 Direktifi 2024 yılından itibaren geçerli olacak. Yeni kural gereği Vinted gibi online ikinci el eşya mağazaları satıcı bilgilerini Vergi Dairesine iletmek zorunda. Ancak bu bilgilerin iletilmesi doğrudan kişinin vergi ödemesi anlamına gelmiyor. 

Yılda 30 parçadan fazla ürün satan veya yılda 2000 euro’luk ürünün üzerinde ürün satan satıcıların bilgileri Vergi Dairesine iletiliyor. 

Yeni bir vergi mi alınacak?
Vergi Dairesi, bu yöntemin, dijital platformlar üzerinden gerçekleştirilen aktiviteler hakkında daha fazla bilgi edinmek için yapıldığını açıkladı. Başka bir değişle Vergi Dairesi online ikinci el eşya satanlara yeni bir vergi getirmeyecek. 

AB direktifi dijital platformlar üzerinden elde edilen gelirlerin doğru bir şekilde vergilendirilmesini sağlamak ve kişinin bunu beyan edip etmediğini kontrol etmek amacıyla yapılıyor. 

Bilgiler hangi durumda vergi dairesine iletilir?
İkinci el mağaza üzerinden 3000 euro’luk bir ceket satan kişinin bilgisi otomatik olarak Vergi Dairesine iletilmek zorunda. Ancak 1 euro’ya 35 parça ürün satan birini de bilgileri iletildiğini unutmamak gerekiyor. 

Belirtilen miktarların aşımında (30 parça veya 2000 eurluk satış) Vinted sitesi yılsonunda sizin hakkınızda yapılan işlemlerle ilgili bir rapor hazırlayarak Vergi Dairesine iletecek. Aynı raporu satış yapan kişi, de talep edebilir.

Hangi mağazalar için geçerli?
Önümüzdeki yıl yürürlüğe girecek olan yönetmelik çevrimiçi satış yapılan tüm siteler için geçerli olacak. 

Ne zaman vergi ödemek zorunda kalınır?
Raporu hazırlanan herkes için ekstra vergi ödeyecek diye bir kural yok. Satışlar üzerinden vergi ödemek zorunda olup olmadığınız bu raporun dışında bir olay. Örneğin bir site üzerinden hobi olarak birkaç kıyafetinizi satıyorsanız, KDV veya gelir vergisinden etkilenmezsiniz. Ancak girişimci olarak büyük ölçekte eşya satan ve bunu kar amaçlı yapan kişiler belirtilen vergileri ödemek zorunda.

Hobi veya girişimci olarak internet üzerinden yapılan satışlarla ilgili daha geniş bilgi için Vergi Dairesi'nin “Uw activiteiten op internet: hobby of onderneming?” web sayfasını inceleyebilirsiniz.

Avrupa Direktifi DAC7 nedir?
DAC7, dijital ekonomide daha fazla mali şeffaflık sağlamak amacıyla oluşturuldu. Direktif, dijital platformların, bu platformları kullanan satıcılar hakkındaki bilgileri ülkenin Vergi Dairesine iletmekle yükümlü olduğu anlamına gelir. Bu direktif, dijital platformlar üzerinden faaliyet gösterenlerin mali aktivitelerinin daha iyi izlenmesine ve vergilendirilmesine yardımcı olmak için tasarlandı.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.