Hollanda Gıda ve Tüketici Ürün Güvenliği Kurumu'nun cezai soruşturma departmanı NVWA-IOD ve polis işbirliğinde gerçekleştirilen bir soruşturmada, 36 yaşındaki bir erkek, yasadışı zayıflama hapı sattığı iddiası ile gözaltına alındı.

Güney Hollanda bölgesinde Perşembe günü yapılan baskınla gözaltına alınan kişinin, elindeki yasadışı zayıflama haplarını, internet üzerinden pazarladığı ve hapların içeriğinin Hollanda’da satışı yasak olan Iomax hapları ile aynı olduğu belirtildi.  

Gelen şikayetler satıcıyı ortaya çıkarttı
NVWA açıklamasında yakın zamanda, zayıflama haplarını aldıktan sonra sağlık sorunları yaşadığını belirten kişilerden şikayet alındığını ve hatta bazı kişilerin hastanede tedavi görmek zorunda kaldığını belirtildi.

Açıklamada yakalanan satıcıya, hapların sosyal medya platformu Facebook üzerinden satışının yapıldığının tespit edilmesi üzerine başlatılan cezai soruşturma sonucunda ulaşıldığı kaydedildi.

Bu hapları kullanmayın!
NVWA, güvenli olmadığı için Iomax gibi zayıflama haplarının kesinlikle kullanılmaması tavsiyesinde bulunurken, araştırmaların bu tür hapların içinde amfetamin bulunduğunu gösterdiği uyarısında bulundu. Alınan bir tabletin bile çarpıntı, göğüs ağrısı, mide bulantısı, baş ağrısı ve aşırı hareketlilik gibi yan etkilerinin görüleceğini belirten NVWA, kullanıcıların bu ilacı almayı derhal bırakmaları ve fiziksel şikayetleri durumunda doktora gitmelerini şiddetle tavsiye etti.

Iomax gibi zayıflama haplarının fiziki mağazalar yerine, yalnızca çevrimiçi ortamlarda satıldığına dikkat çeken NVWA, kullanıcıları bu hapları nereden aldıklarını kuruma bildirme çağrısı da yaptı. Yapılan bildirimlerin gizli tutulacağını belirten NVWA, bu sayede hedefe yönelik olarak eylemde bulunabileceğini ve suçluların yakalanabileceğini hatırlattı.

NVWA'ya Müşteri İletişim Merkezi üzerinden veya (088) 22 33 700 numaralı telefon hattından ulaşılabiliyor. 

Iomax hapları
Hollanda'da yasa dışı olarak çevrimiçi platformlarda satışı yapılan Iomax adlı ürünü kilo vermek veya ekstra enerji kazanmak isteyen kişiler kullanıyor. Ancak bu ürünün etiketinde içerisindeki bileşimler açıklanmıyor ve içerisinde aşırı miktarda kafein ve amfetamin yer alıyor. 

Yaklaşık iki yıl önce kilo vermek için Iomax adlı hapları kullandığı belirtilen bir kadın,  bir süre sonra garip davranışlar sergilemeye başladığı için hastaneye kaldırılmış ve yapılan tetkikte yüksek kan basıncı sonucu beyin kanaması geçirdiği tespit edilmişti. Kadının bu hapları ne kadar süredir kullandığı bilinmiyor.

Fotoğraf: NVWA Video screenshot

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.