Gazze’deki Filistinlilerle dayanışma adı altında Amsterdam Üniversitesi (UvA) ve Utrecht Üniversitesinde başlayan eylemlere polis sert şekilde müdahale etti. Olaylarına ardından Başbakan Rutte ilk kez bugün açıklama yaptı.

Amsterdam’da göstericilerin kamp kurduğu üniversiteye ait Binnengasthuis binasına giden tüm yollar yaya ve araç trafiğine kapatıldı, bina içindeki göstericiler gözaltına alındı ve bina tamamen boşaltıldı. Eyleme ve gözaltına alınan onlarca kişiye destek vermek için Binnengasthuis binasına gelmeye çalışan yüzlerce gösterici, polisin müdahalesiyle karşılaştı. Binanın bulunduğu caddeye çıkan Rokin Caddesi ve çevresinde gösteri yapmak yasaklandı. Polis göstericilere sert müdahalede bulundu. Bazı göstericilerin yaralandığı belirtildi. Güvenlik güçleri, eylemcileri durdurmak için dron, köpek ve göz yaşartıcı gaz kullandı. 

Eylemlerden sonra Başbakan Mark Rutte ilk kez bugün bir açıklama yaptı. Sosyal medya platformu X üzerinden bir paylaşım yapan Rutte "Son günlerde UvA'da ve çevresinde yaşanan olaylar açıkça sınırları aşmaktadır. Gösteri yapmak serbesttir. Her zaman. Ancak polise karşı şiddet kullanmaya ve yıkıma neden olmaya asla izin verilmez. Bunu durdurun!" dedi.

Amsterdam ve Utrecht’te Filistinlilerle dayanışma gösterileri
Aralarında öğrencilerin ve öğretim görevlilerinin de olduğu Filistin destekçisi grup, 6 Mayıs pazartesi günü Amsterdam Üniversitesi'nin (UvA) Roeterseiland kampüsünde Gazze ile dayanışmalarını göstermek amacıyla kamp kurmuş ve gece yarısından sonra polis sert şekilde müdahale ederek 125 kişiyi gözaltına almıştı.

7 Mayıs'ta yeniden Roeterseiland kampüsünde toplanan göstericiler, daha sonra yürüyüşe geçerek, UvA'ya ait şehir merkezindeki Binnengasthuis binasında kamp kurmaya başlamıştı.

Polis, 8 Mayıs çarşamba günü göstericilere müdahale ederek çok sayıda Filistin destekçisini gözaltına almıştı.

7 Mayıs’ta Utrecht Üniversitesi Kütüphanesinin avlusunu işgal eden göstericiler, binanın girişine barikat kurarak Filistin'i destekleyen pankartlar asmıştı. Polis, alanı terk etmemeleri üzerine gece yarısına doğru göstericilere müdahale ederek 50 kişiyi gözaltına almıştı. Filistin destekçisi göstericiler, dün yeniden Utrecht Üniversitesi'nde toplandı. 

Hollanda'daki öğrenciler, ülkedeki üniversitelerden İsrail ile bağlantılı kurumlarla çalışmamasını, İsrailli kurumların ya da çalışanlarının içerisinde yer aldığı işbirliklerini sonlandırmasını ve bunu şeffaf bir şekilde yapmasını talep ediyor.
©Sonhaber.eu

Hollanda’da taciz iddiasının sahte olduğu anlaşılan kadına 1,5 yıl hapis cezası Hollanda’da taciz iddiasının sahte olduğu anlaşılan kadına 1,5 yıl hapis cezası

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.