Haberlerimizi İnstagram , TikTok ve Youtube hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz.
Hollanda'da öğrencilerin yaşadığı konut krizi her geçen gün derinleşiyor. Ülke genelinde artan kira fiyatları nedeniyle öğrenciler barınma konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyor. Amsterdam’da bir ev sahibinin, kapısı dahi olmayan 4 metrekarelik bir odaya 870 euro kira istemesi, sorunun geldiği noktayı da gözler önüne seriyor.
Öğrenci sendikaları ve gençlik kurumları, barınma krizinin öğrenciler üzerinde yarattığı baskıya karşı art arda uyarılarda bulunuyor.
- Sonhaber'i takip etmek ve haberlerimizin doğrudan telefonunuza gelmesini sağlamak için buraya tıklayın.
ASVA Öğrenci Birliği yöneticisi Zep van de Visse, kendisinin de yıllarca 8 metrekarelik bir odayı 850 euroya kiraladığını ve resmi adres kaydı bile yapamadığını aktarıyor.
Bazı ev sahiplerinin adres kaydı için de ekstra ücret talep ettiğini söyleyen Van de Visse, bazı ev sahiplerinin öğrencilerden ebeveyn maaş bordrosu istediğini ve ailelerin kefil olmasını şart koştuğunu belirtti.
Odayı görmek için yüzlerce euro ödüyorlar
Nisan ayında Landelijke Studentenvakbond (LSVb) tarafından yayınlanan raporda, öğrencilerin dolandırıcılık olaylarıyla sıkça karşılaştığı belirtildi.
Rapora göre onlarca öğrenci, yalnızca bir odayı görebilmek için yüzlerce euro ödemek zorunda kaldı ancak sonrasında odanın gerçekte hiç var olmadığı ortaya çıktı. Kimi öğrencilerse, kontrat bitiminde depozitolarını geri alamadı, hatta binlerce euro kaybetti. LSVb bu durumu “neredeyse organize suç düzeyinde” olarak nitelendiriyor.
Eşitsizlik derinleşiyor
Gençler arasında barınma eşitsizliği de büyüyor. Merkezi İstatistik Bürosu (CBS) verilerine göre her dört gençten biri ailesinden ayrılmak istese de uygun konut bulamıyor. Daha varlıklı ailelerden gelen öğrenciler destek alabiliyorken, diğerleri çalışmak ve borçlanmak zorunda kalıyor. Bazı uluslararası öğrenciler geçimlerini sağlamak için tam zamanlı çalışıyor.
Kira Komisyonu (Huurcommissie), kira fiyatlarındaki artışın yasal dayanağını sorgulayan öğrenciler için başvuru imkânı sunuyor. Sendikaların yaptığı örnek incelemelerde, çoğu davada öğrenciler haklı bulunuyor. Ancak krizin çözümü için daha köklü politikalar gerektiği vurgulanıyor.
©Sonhaber.eu
Fotoğraf (Temsili)