Hollanda’nın nüfusu birkaç ay içinde 18 milyonu geçecek Hollanda’nın nüfusu birkaç ay içinde 18 milyonu geçecek

Sosyal ödenek alırken internet üzerinden satış yaptığı belirlenen bir kişi 50.000 euro geri ödeme cezası ile karşılaştı. Belediyenin bu kararına itiraz eden adam, temyiz mahkemesinden de aleyhte bir sonuç aldı.

Hollanda anayasasına göre sosyal ödenek (bijstandsuitkering) alan bir kişi herhangi bir şekilde maddi kazanç elde ediyorsa bunu ödenek aldığı kurum olan Belediyeye bildirmek zorunda. Ödenek alan kişilerin sadece ticari amaç gütmeden bir iki eşyasını satmasına izin veriliyor. Ancak bu satışların miktarının artması ticari faaliyet olarak görülüyor ve ceza kesiliyor.

Zoetermeer Belediyesi, Marketplaats üzerinden internet ticareti yaptığına dair bir ihbar alınan bir kişiyi incelemeye aldı. Adamın açtığı Marktplaats hesabında, tam 51 ürün satışı tespit edildi. Belediye adamın durumunu açıklığa kavuşturmak için bankalar, sigorta şirketleri ve Marktplaats'ın kendisi ile temas kurdu. Elde edilen sonuçlara göre adamın maaşı kesildi ve 2017 ve 2021 yılları arasındaki tam 3,5 yıllık ödenen sosyal yardımların (50.000 euro) geri alınmasına karar verildi.

Lüks araçlar ve araba parçaları
Belediyenin Maarktplaats’tan aldığı bilgilere göre adam, yaklaşık dört yıllık bir süre zarfında, arasında arabalar, araba parçaları, scooterlar, cep telefonları ve ders kitaplarının da bulunduğu toplam 212.220 euro fiyatla 51 ilan paylaştı. Bunlar arasında fiyatları 15.000 ila 50.000 euro arasında değişen pahalı arabalar da vardı.

Adama göre, hem arabalar hem de Marktplaats'taki faaliyetler yanlış bir şekilde kendisiyle ilişkilendirildi. Adamın avukatı banka hesap özetlerinde araba satarak para kazanmış olduğu sonucu çıkarılamayacağını, bunun için öncelikle arabalara sahip olması gerektiğini ve ilanlarda yer alan malların gerçekten kendisi tarafından satıldığına dair hiçbir belge buşlunmadığını iddia etti.

Mahkeme ticari satış olarak gördü
Temyiz mahkemesi adamın internetteki faaliyetlerinin "özel malların ara sıra satışını" içermediğine karar verdi. Mahkemeye göre adam ilanların kendisi tarafından verilmediğini kanıtlayamadı, bu nedenle belediye internet ticaretini kendisinin düzenlediğini varsayma hakkına sahipti.

Yargıç, adamın Maarkplaats üzerinden gerçekte ne kadar kazandığının bilgi verme yükümlülüğüyle ilgisi olmadığını ve ancak adamın bu kadar çok ilan verdiği için Belediyeyi bilgilendirme yükümlülüğünün farkında olması gerektiğini kaydetti. Bu durum mahkeme tarafından gelir getirebilecek bir ticaret olarak nitelendirildi.

Sonuç olarak, ödeneklerin haklı olarak durdurulduğuna karar veren mahkeme adamı 48,231.13 euro geri ödemesine karar verdi.

Ödeneğin geri alınması
Sosyal ödeneği keslen veya geri alınan kişilerle ilgili haberler zaman zaman basında çıkmakta. Bunlardan biri de Wijdemeren (Kuzey Hollanda) yaşandı. Belediye bir kadını annesinden yiyecek yardımı aldığı için 7000 euro geri ödemesine karar verdi. Belediyeye göre kadın bunu bildirmeyerek bilgi verme yükümlülüğünü ihlal etmiştir. Temyiz mahkemesi ödenecek miktarı düşürdü ancak kadın yine de 2835 euro ödemek zorunda kaldı.

Bu durum Temsilciler Meclisi'nde öfkeye yol açtı. Bunun üzerine kuralların gevşetilmesine karar verildi. Sosyal yardım alan kişiler yakında yılda 1.200 euro'ya kadar hediye alabilmelerine izin verildi.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.