Yoksulluk Politikası, Katılım ve Emeklilik Bakanı Carola Schouten, sosyal ödenek (Bijstand) alanları sevindirecek bir değişiklik için adım attı. Ödenek dışında ek iş yapanlar ve yakın çevresinden ayni yardım (mal veya hizmet şeklinde verilen yardım) desteği alanların ödeneklerinde kesinti yapılmayacak. Bakan Schouten’ın hazırladığı yasa değişikliğinin Temsilciler Meclisinde onaylanması gerekiyor.

Bakan Schouten pazartesi günü konuya ilişkin yaptığı açıklamada, hazırlığı devam eden yasa teklifinin kabul edilmesi halinde 2024 yılı Temmuz ayında yürürlüğe gireceğini kaydetti. Bakan “kuralların yerine insanların” merkeze alınmasını sağlamak istediğini vurguladı.

Ek işten gelir ve işin tanımında değişiklik
Yeni değişiklik sosyal ödenek alanların belirli bir ücrete kadar ek işten gelir elde etmesine olanak sağlayacak. Şuandaki yasaya göre farklı gruplar için farklı yönetmelikler uygulanıyor. Ancak bakanın yapacağı değişiklikle birlikte, hepsi tek bir kurala bağlanacak. 

Sosyal ödenek alan kişi ek iş vasıtasıyla, ödenek miktarının yüzde 15’ine kadar gelir elde edebilecek. Elde edilen bu ek gelir, ödenekten kesilmeyecek.

Bunun yanı sıra yürürlüğe girmesi düşünülen değişiklikte diğer bir önemli nokta ek gelir olarak görülen internet üzerinden eşya satışına getirildi. 

Bakan Schouten, örneğin Marktplaats aracılığıyla mal satışından elde edilen gelirin yakında artık ek gelir olarak görülmeyeceğini aktardı. Bakan, sosyal ödenek alan kişilerin “bu yolla kazandıkları paraya yapısal ve ticari bir nitelik kazandırmamaları şartıyla” ödeneğinden kesinti yapılmayacağını kaydetti.

Aile veya tanıdıklara yardım (Mantelzorger)
Yeni yasa ile birlikte ödenek alan kişiler yakınları, akrabaları veya tanıdıklarının bakımlarını resmi olarak bildirmeden de yapabilecek. Ayrıca gerekli olan durumlarda bakım yaptığı kişinin yanında da kalabilecek.

Mevcut yasada sosyal yardım alan kişilerin altı ay çalışabilecekleri ve ayda en fazla 226 euro olmak üzere, gelirlerinin yüzde 25'ini ellerinde tutabilecekleri kuralı geçerli. Yeni yapılacak değişiklikte tıbbi bir engeli olan veya yakınına bakmak zorunda olan kişiler (Mantelzorgers) için bu süre uzatılabilecek.

Yıllık 1200 euro karşılığında yardım hakkı
Bakan açıklamasında; sosyal ödenek alan ve çevresi tarafından (örneğin düzenli olarak gıda paketi almak gibi) geçine bilmesine destek olmak amacıyla verilen ayni yardımların, kişilerin ödeneğinden kesilmeyeceğini kaydetti. Bu kişiler yıllık 1200 euro karşılığında gıda vb. gibi yardım alabilecek.

2020’de yaşanan bir vakada Wijdemeren’de oturan ve sosyal ödenek alan bir kadın, yaklaşık 7000 euro geri ödemek zorunda bırakılmıştı. Sosyal Hizmetler tarafından mahkemeye verilen kadın, hakime aldığı ödeneğin yetmediği için yaşlı annesinin kendisine yardım ettiğini ve onun için market alışverişi yaptığını belirtmişti. 

Görülen ilk davada mahkeme kadının, 2015 ile 2018 yılları arasında annesinden aldığı yardım nedeniyle sosyal hizmetlere 7000 euro geri ödemesine karar vermişti. Bir üst mahkemeye intikal eden davada son karar, kadının 2800 euro geri ödemesi gerektiği şeklinde verildi. 

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.