Hollanda Devlet Demiryolları (NS) personelinin başlattığı grev dalgasında bu gün ülkenin kuzey batı kesiminde tren seferleri yapılmayacak. Sadece Schiphol havalimanına olan seferlerin devam edeceği belirtiliyor.

Geçtiğimiz hafta Çarşamba günü başlayan 24 saatlik grevde, belirlenen günlerde tren seferleri yapılamıyor. Gece saat 04:00’da başlayan grev ertesi gün aynı saate kadar sürüyor.

NS web sitesi seyahat planlayıcısına bakıldığında, Amsterdam Central, Alkmaar, Haarlem ve Hoorn gibi istasyonlarda neredeyse hiç tren seferi olmadığı görülüyor. 

NS'ye göre, sadece "gerekli yolculuklar için" Schiphol Havaalanı'na çift yönlü tren seferi yapılacak. Şirket yapılmayan tren seferleri için ek otobüs seferi yapılmayacağını da belirtiyor.

Diğer bölgeler ve uluslararası tren seferleri
Ülkenin Kuzey Batı kesiminde tren seferlerinin durması diğer bölgeleri de olumsuz etkileyecek. Bugünkü grev nedeniyle Utrecht Central ve Rotterdam Central'da da birkaç tren seferinin iptal edile bileceği uyarısı yapılıyor.

NS, Almere Oostvaarders, Amsterdam Bijlmer ArenA, Utrecht Centraal ve Voorhout istasyonları arasında yapılacak seferlerle, yolcuların rahatsızlıklarının giderilmeye çalışılacağını umuyor.

Grev, uluslararası tren trafiğini de etkileyecek. Thalys ve Eurostar trenleri çalışmayacak. Belçika'nın Brüksel kentine giden Intercity treni çalışacak ancak Rotterdam’dan kalkacak. Almanya'nın Frankfurt şehrine giden ICE treni yine Amsterdam'dan kalkacak ancak sefer sayısı daha az olacak.

Görüşmeler çıkmaza girdi
Geçtiğimiz haftalarda NS ile FNV, CNV ve VVMC sendikaları arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi müzakereleri başarısız oldu. Sendikalar, 5 Ağustos'ta demiryolu şirketine bir ültimatom gönderdi. Ültimatomda demiryollarına  sendikaların toplu iş sözleşmesi şartlarını onaylaması için bir hafta mühlet tanındı. Ancak NS bu talebe karşılık vermeyince grev kararı alındı.

Sendikalar, 1 Temmuz'dan itibaren geriye dönük olarak geçerli olacak şekilde aylık brüt 100 euroluk maaş artışı ve bir defaya mahsus olmak üzere, brüt 600 euroluk ikramiye talebinde bulundu. Bunun yanı sıra, diğer sosyal haklar ve gelecek yıl 1 Ocak'tan itibaren de enflasyona bağlı bir maaş artışı da isteniyor.

Geçtiğimiz hafta Çarşamba günü ülkenin kuzeyinde başlayan grev dalgası Ağustos sonuna kadar devam edecek. Bu hafta Salı günü 30 Ağustos) ülkenin merkez bölgesinde ve Çarşamba günü (31 Ağustos) de doğu ve güney bölgelerinde seferler yapılmayacak.

Sendikalar NS tarafından tatmin edici bir toplu iş sözleşmesi gelmemesi halinde, ülke çapında genel bir grev hazırlığına girileceğini de belirtiyor.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın