Rotterdam'ın da içinde olduğu Hollanda'nın güneybatı bölgesinde, özellikle emzirme dönemindeki bebeklerde ve küçük çocuklarda enfeksiyona yol açan RS virüsü salgını patlak verdi.

Normalde kış aylarında bu salgının artış gösterdiğini ve şuanda yaşanan tablonun şaşkınlık yarattığını belirten UMC Utrecht'ten çocuk doktoru ve solunum yolu enfeksiyonları profesörü Louis Bont, NOS Radio 1 Journaal'da yaptığı açıklamada, "Bunu daha önce hiç görmemiştim. Virüsün bu aylarda ortaya çıkması gerçekten çok ilginç" şeklinde ifade kullandı.

"Dünyadaki en iyi pediatrik IC bakımına sahibiz" diyen profesör Bont, normalde insanlar RS virüsü ile temas halinde oldukları için direnç oluşturduklarını ancak korona pandemisi sırasında mesafe kuralları nedeniyle bir buçuk yıldır bağışıklık oluşmadığını vurguladı.
Bont'a göre şuanda gecikmiş bir RC salgını yaşanıyor.

Virüsün çok daha fazla yayılmasının beklenmediğini sözlerine ekleyen Bont, özellikle iki aylıktan küçük bebekler söz konusu olduğunda,
ebeveynlerin nezle veya soğukalgınlığı durumlarında çok daha dikkatli davranması gerektiği tavsiyesinde bulundu.

RS virüsü her insanda çıkabiliyor ancak özellikle küçük çocuklarda nefes darlığı, pnömoni geliştirebiliyor ve hatta hastanın yoğun bakıma alınması gerekebiliyor.

Her ne kadar dünya çapında RS virüsünün neden olduğu ölüm vakaları da olsa, Hollanda'da şimdiye kadar kaydedilmiş bir vaka bulunmuyor.

RSV virüsü Nedir!

RSV virüsü yani Respiratuar Sinsisyal Virüs; Grip ve soğuk algınlığına benzer şikayetlere neden olurken, tedavisinde gecikildiğinde akciğerleri tehdit ediyor. 

Tüm yaş gruplarında özellikle bebekler ve yaşlılarda yaşamı tehdit eden solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan virüs, son yıllarda görülme sıklığındaki artışla dikkat çekiyor. Çocukların tümü 2 yaşına kadar en az bir kez RSV ile hastalanmakta ve hayat boyu bu enfeksiyonun tekrarı sık olarak görülmektedir. 

Büyük çocuk ve erişkinlerde RSV genellikle üst solunum yolu enfeksiyonu; bebek ve küçük çocuklar ile prematüre doğanlarda, bağışıklık yetmezliği olanlarda ve yaşlılarda ciddi alt solunum yolu enfeksiyonları geliştirebilmektedir. Altı aydan küçük bebeklerde alt solunum yolu ( bronşit ve zatürre) enfeksiyonlarının % 35- 50'si RSV virüsüne bağlı olarak gelişir. 

Alt solunum yolu enfeksiyonu sonrası ölen çocukların % 10'unda kalp hastalığı, %5.5 'nda kronik akciğer hastalığı ve % 4.5'nda prematüre doğum öyküsü olduğu saptanmıştır. Astım ve diğer kronik akciğer hastalıklarının alevlenmesine neden olabilmektedir. 

Prematüre doğum, doğuştan kalp hastalığı ve bağışıklık yetmezliğinin RSV enfeksiyonu riskini artıran, ağır ve ölümcül seyretmesine neden olan durumlardır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©️SONHABER.EU