DENK partisinin bilimsel araştırmalar yapan kuruluşu Statera Bilim Enstitüsü tarafından Den Haag kentindeki Müslümanlar arasında yapılan bir ankete göre, katılımcıların yüzde 67'si Hollanda basınının İsrail lehine taraflı haber yaptığını düşünüyor. 

Katılımcıların yüzde 30'u kendisine yöneltilen "Hollanda basınının İsrail/Gaza konusunda objektif davrandığına inanıyor musunuz?" sorusuna “bazen” cevabı verirken, yüzde 7 “evet” cevabı veriyor..

Katılımcıların yüzde 75’i “Hollanda medyasının Filistin ve İsrail hakkındaki haberlerinin, bu bağlamda sizi yeterli derecede bilgilendirdiğini, böylece iyi bir görüş oluşturabildiğinizi düşünüyor musunuz?” sorusuna "hayır" cevabı verirken, yüzde 11’i “evet” ve yüzde 14’ü ise “bilmiyorum” cevabı verdi. 

Katılımcılara, Hollanda hükümetinin Gazze'de 7 Ekim’de başlayan saldırıların ardından İsrail’e destek vermesi ve haklı görmesini nasıl değerlendirdikleri sorulduğunda ise büyük çoğunluk "Skandal" ve "İkiyüzlü" yorumunu yaptı. 

Gökhan Çoban: “Bu sonuçları bekliyorduk”

Gokhan Coban Statera

Anket sonuçlarını Sonhaber.eu'ya değerlendiren Statera Direktörü Gökhan Çoban, aslında tahmin edilen sonuçlar alındığını belirtti. Çoban anketin Hollanda’da yaşayan Müslümanların Hollanda medyasına güveninin az olduğunun gözler önüne serdiğini kaydetti. 

Çoban “Filistinlilerin 75 yıldır çektiği zulüm hiçbir Hollanda medyası tarafından anlatılmıyor. Daha çok hangi insani yardım yapıldı veya hangi barış koridoru açıldı ondan bahsediyorlar. Bu nedenle anketten bu sonuçların çıkacağını bekliyorduk. “dedi. 

Son hafta ölen Filistinlilerin artık tabiri caizse bir “sayı” gibi görülmekten çıktığını belirten Gökhan Çoban, “Yavaş yavaş Filistin tarafına da bakmaya başladılar bunun için 10 binin üstünde insanın ölmesi gerekiyormuş demekki” yorumunu yaptı. 

Çoban Hollanda medyasını böyle taraflı duruşunu bırakmasını dilediklerini belirtirken, “hem Filistinlilere hem de İsrail’deki sivillerin acısını, dertlerini görmelerini istiyoruz. Şuanda medyada gördüğüm sadece İsrail mensuplarını, askerlerini konuşuyor, ama hayatını kaybeden çocuklara ‘öldü’ diyor, ‘öldürüldü’ demiyor. Şuanda 10 binin üzerinde Müslüman kardeşimiz katledildi. Bu bir katliamdır. İsrail tarafında bakınca Hamas’ın attığı bombalar da insanları öldürdü. Biz Hamas’ı destekleyen bir tarafta değiliz. İki taraftan da sivillerin öldürülmemesini istiyoruz. Ama İsrail’de ölenler için öldürüldü kelimesini kullanıyorlar. Filistinliler ‘öldü’ oluyor. Halkı gerçekten aydınlatmıyorlar. Bunun sorumlusu da medya patronları” dedi. 

Den Haag'da online olarak gerçekleştirilen anket ekimin son haftası ile kasımın ilk haftasında online yapıldı. Ankete 60 ila 70 kişi arasında katılım oldu.

Statera Bilim Enstitüsü
Statera Bilim Enstitüsü, DENK Partisine bağlı bilimsel bir enstitüdür. Sosyal katılım ve siyasi ilgi nedeniyle sıklıkla 'ulaşılması zor' olarak sınıflandırılan kişilere ulaşabiliyor ve bu hedef grupların da güncel konuları araştırmayı hedefliyor. 

Statera'nın amacı Hollanda'da yaşayanlara ulaşmak ve onları Hollanda'yla ilgili güncel ve ilgili temalara çeşitli şekillerde aktif olarak dahil etmek.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş